Human Rights Watch har tagit fram en rapport som belägger överträdelser från de svenskstödda kurdiska peshmergastyrkorna i samband med striderna mot IS. På bilden en peshmergakrigare utanför staden Bartella, 15 kilometer från Mosul.
Human Rights Watch har tagit fram en rapport som belägger överträdelser från de svenskstödda kurdiska peshmergastyrkorna i samband med striderna mot IS. På bilden en peshmergakrigare utanför staden Bartella, 15 kilometer från Mosul.

En rad olika grupper förenas i offensiven för att driva ut IS från Mosul. Risken är stor för att övergrepp mot civila följer i dess spår. Human Rights Watch uppmanar länder som Sverige att ställa högre krav på de stridande grupper de stödjer.

Iraks premiärminister Haider al-Abadi har signalerat att han vill uppnå en mer städad militär seger denna gång. De allierade shiamiliser som vid tidigare offensiver mot IS rapporterats ha gjort sig skyldiga till försvinnanden, tortyr och regelrätta avrättningar ska inte släppas in i Mosul denna gång, lovar han.

Men så lät det även innan offensiven mot al-Falluja i somras, konstaterar HRW:s Irakexpert Belkis Wille.

– Den irakiska militären är inte tillräcklig stark för att stoppa dem från att gå in. När fokus är att slåss mot IS kommer man inte att slösa resurser på att hålla miliserna utanför staden, säger Wille, som är på besök i Stockholm, till TT.

Dåligt förberedda

Inför offensiven har militären uppmanat civilbefolkningen i Mosul att stanna i sina hem. FN räknar ändå med att hundratusentals civila kommer tvingas på flykt när striderna når staden.

Militären vill kontrollera alla som tar sig ut och har planerat att föra äldre pojkar och män till så kallade screeningområden. Där ska man försäkra sig om att de inte har band till IS, innan de kan återförenas med sina familjer vid flyktingläger.

Men processen är dåligt förberedd – de officiella kontrollområden som utlovats har inte ens börjat byggas, säger Belkis Wille.

– Det är oklart var de flyende ska screenas. Vid tidigare offensiver har det inneburit att människor förts bort till okända platser och släppts först veckor senare, utan att deras familjer haft någon aning om var de befunnit sig.

Raserade hus

Det är vid sådana processer som många av övergreppen ägt rum, när shiamiliser satt upp egna kontroller och fört bort flyende sunnimuslimer.

Men HRW har även dokumenterat överträdelser från de internationellt omhuldade kurdiska peshmergastyrkorna, som spelar en nyckelroll i kampen mot IS. Enligt en rapport som människorättsorganisationen släpper inom kort ska de vid upprepade tillfällen, och i stor skala, ha förstört sunnimuslimska arabers hus

– I de 17 byar vi tittat på, där vi har både vittnesuppgifter och satellitbilder, har det skett dagar, veckor eller månader efter att peshmerga tagit kontroll över dem. Så det går inte att skylla på att de förstörts i strider, vilket innebär att det rör sig om krigsbrott.

Svenskt stöd

En av peshmergas utländska stödgivare är Sverige – som bidrar med militär träning. HRW uppmanar alla länder som stödjer de kurdiska styrkorna att trycka på för att kurdiska myndigheter ska utreda händelserna och åtminstone straffa några skyldiga befälhavare, för att visa att agerandet kan få konsekvenser.

Under sitt besök i Stockholm har Belkis Wille träffat utrikesdepartementet för att framföra HRW:s synpunkter.

– Vi vill också att länder som Sverige, som tränar kurdiska soldater, integrerar en tydlig utbildning om krigets lagar.

– Jag tror inte att svenska folket skulle gillar att få se en rubrik i stil med "Sverige utbildar krigsbrottslingar".

Claudio Bresciani/TT
Under sitt besök i Stockholm har Belkis Wille bland annat träffat utrikesdepartementet för att framföra synpunkter på hur Sverige kan hantera sitt stöd till kurdiska styrkor i Irak.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset