Fram med gummistövlarna. Det råder risk för översvämning i stora delar av landet. Arkivbild.
Fram med gummistövlarna. Det råder risk för översvämning i stora delar av landet. Arkivbild.
Väder TT

Höstens regn och snösmältning riskerar att ställa till det i stora delar av södra Sverige. Vattennivåerna är onormalt höga och flera kommuner varnar nu fastighetsägare som bor nära vattendrag att förbereda sig.

Det är inte kris men ganska nära, säger Andreas Hedrén, sjömiljöansvarig i Växjö kommun som berättar att vattnet från Mörrumsån riskerar att svämma över.
Vilken dag som helst kan det bildas ett par sjöar ganska nära tätorter. Det börjar närma sig risk för vägar.

Varnar för vatten

SMHI har utfärdat en klass 1-varning för höga flöden som spänner från Halland, Skåne, delar av västra Götaland, Kronoberg, Kalmar, Östergötland samt Södermanlands och en del av Stockholms län.

Flera sjöar, åar och bäckar är till brädden fyllda, och risken för höga flöden varar in på nästa vecka.

Det är flera vattendrag där det kommit mycket nederbörd och det är många sjöar i området, säger Linnea Gimbergson, jourhavande hydrolog på SMHI, till TT och fortsätter:
Varningen består under vecka två.

Se om sitt hus

Flera kommuner i det drabbade området går nu ut och varnar. Växjö har inför helgen precis hållit ett informationsmöte där allmänheten varnas för att vistas i översvämmade områden.

Det viktigaste är att vara försiktig, spring inte och ta kort utan var försiktig. Det är djupa vattenområden och väldigt strömt, säger Andreas Hedrén.

Lantbrukare som får mark översvämmad får förbereda sig på att pumpa vatten, och husägare i översvämmade områden får själva ta ansvar för att stoppa vatten.

Det är obekvämt läge, vi i kommun- och räddningstjänst kommer inte hinna hjälpa alla. Vi fokuserar på samhällets anläggningar. Förbered att valla in eller pumpa, man får se om sitt eget hus.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset