Allt färre drabbas av skador i underlivet när de föder barn.
Allt färre drabbas av skador i underlivet när de föder barn.

Många som föder barn drabbas av bristningar (eller sprickor) i underlivet. Men vården blir allt bättre på att förebygga problemen. Du som ändå drabbats ska inte behöva lida i det tysta.

År 2004 markerar en bottennivå. Det året drabbades hela sju procent av alla förstföderskor av svåra bristningar. Sedan dess har utvecklingen varit svagt positiv, enligt Socialstyrelsen.
Barnmorskan Ann Olsson arbetar med att utveckla kvaliteten på kvinnokliniken på Danderyds sjukhus. Hon gläds över att allt färre drabbas av skador i underlivet när de föder barn.

LÄS MER: Flytningarna talar om hur din kropp mår

– Det är mycket positivt att utvecklingen går åt rätt håll. Vi lyckas bättre både med att förebygga, med att ställa rätt diagnos och med att reparera bristningarna bra, säger Ann Olsson.
– Vi ser också att fler kvinnor blir tagna på allvar med sina besvär, och att kvinnorna vågar söka hjälp i högre utsträckning än tidigare, tillägger hon.

De flesta bristningar är mindre allvarliga och läker. Men andelen kvinnor som drabbas av allvarliga bristningar ligger, trots debatt i media och förbättringar i vården, på en fortsatt hög nivå. Med allvarliga bristningar eller ”att spricka hela vägen” menar man att muskler i bäckenbotten och i ändtarmens slutmuskel har skadats.
Cirka fem procent av alla förstföderskor drabbas fortfarande varje år.
– Många kvinnor möts tyvärr av att ”det är normalt, du får räkna med att underlivet förändras efter en förlossning.” Alla blir inte tagna på allvar. Det är inte alls ok! Men tack vare gediget arbete håller det här på att ändras nu, säger Ann Olsson.

Skillnaderna är stora beroende på var någonstans i landet du föder. Utanför storstäderna har man lyckats bättre med att undvika skador. Risken att spricka vid en förlossning är mycket större i Stockholm än i Norrbotten.
– Det kan bero på att det är ett lägre tempo utanför storstäderna. På en mindre klinik har vårdpersonalen närmare till varandra. De kliniker som verkligen arbetat med problemet, visar bäst resultat, säger Ann Olsson.
Om du trots allt drabbas av en förlossningsskada, har du rätt att få hjälp. Det gäller inte bara de allvarligaste fallen. Knipövningar är väldigt bra, men ibland krävs det mer. Om muskler i underlivet skadats, då fyller inte träningen någon funktion. Skadan måste repareras innan övningarna kan ge resultat.

LÄS MER: Så många gånger ligger vi innan vi blir gravida

5 tips för att minska förlossningsskadorna:

1. Att det finns en närvarande barnmorska per födande under aktiv förlossning, alltså när förlossningen är i gång.
2. Att kommunikation mellan barnmorskan och den födande är bra.
3. Ett långsamt framfödande av barnets huvud och axlar.
3. Att barnmorskan håller emot i mellangården – det som kallas perinialskydd. Det är viktigt att barnmorskor och läkare behärskar den tekniken.
4. Att den födande kan hitta en position som minskar trycket mot bäckenbotten. Den födande kan stå på alla fyra eller ligga på sidan.
5. Vill du läsa mer? Gå in på backenbottenutbildning.se

Källa: Ann Olsson, Danderyds sjukhus och Åsa Enervik, barnmorska, RFSU.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset