Medlemmar i Vita hjälmarna vid en begravning av en kollega i Douma, en förort till Syriens huvudstad Damaskus. Arkivbild.
Medlemmar i Vita hjälmarna vid en begravning av en kollega i Douma, en förort till Syriens huvudstad Damaskus. Arkivbild.

När bomberna fallit och skriken tar vid tar de på sig de vita hjälmarna och skyndar mot förödelsen för att söka efter överlevande. I krigets mörker har de syriska volontärerna blivit en symbol för hopp – och nominerats till Nobels fredspris.

Abdulrahman al-Hassan minns första gången han gav sig ut med frivilligkåren Syriens civilförsvar, mer kända som Vita hjälmarna, efter en flygattack i den rebellkontrollerade delen av storstaden Aleppo. Volontärerna klev runt bland blod och kroppsdelar i sökandet efter offer.

I rasmassorna kunde Abdulrahman al-Hassan se en kvinnas hår sticka fram, en bit av ett ben och på ett annat ställe ett barns armar.

– Det är som på tv, med skillnaden att vi med egna ögon ser vad allt detta hat leder till. Efter två–tre gånger blir det normalt, även om jag aldrig helt vänjer mig vid de här fruktansvärda situationerna, säger den 29-årige tidigare bankanställde som nu samordnar Vita hjälmarnas insatser i Aleppo.

Farligt uppdrag

Organisationen bildades 2013 av en grupp frivilliga som gick samman för att rädda liv i efterdyningarna av de flyganfall som blivit en del av vardagen på många håll i krigets Syrien. I dag har Vita hjälmarna närmare 3 000 volontärer och deras uppdrag – på platser som andra flyr ifrån – är bland de farligaste i världen.

– Visst är jag rädd ibland. Men det är en obeskrivlig känsla att rädda ett liv, det gör det värt risken.

Den svåraste delen av arbetet är när kollegorna dör under utryckningar, enligt al-Hassan som säger att 141 av gruppens frivilliga hittills dödats i Syrien.

Enligt organisationen har över 60 000 människor räddats – och insatserna har uppmärksammats världen över. I dagarna har en dokumentär premiär på Netflix, och Vita hjälmarna är också nominerade till Nobels fredspris.

– Vi hoppas att vi får priset, inte så mycket för Vita hjälmarnas skull som för att omvärlden ska få reda på att det finns en organisation i Syrien som vill ha fred. Att det inte är som alla tror, att det bara är krig och konflikt mellan människor med vapen här.

Vita hjälmarna är inte bara hyllade. Anhängare till president Bashar al-Assad har anklagat organisationen för att stödja terrorister. Volontärerna är baserade i områden som står utanför regimens kontroll, som ibland styrs av grupper som Jabhat Fatah al-Sham (tidigare Nusrafronten med kopplingar till al-Qaida).

Men i dessa områden bor också civila.

"Vill hjälpa alla"

– Vi är ingen politisk grupp, vi är inte beväpnade. Vi vill arbeta i hela Syrien, och hjälpa alla syrier. Problemet är att regimen oftast inte ger oss tillgång till områden som den kontrollerar.

I den bästa av världar skulle Vita hjälmarna bli arbetslösa med anledning av den vapenvila som nyligen inleddes mellan regimen och delar av den väpnade oppositionen. Men Abdulrahman al-Hassan är inte särskilt hoppfull.

– Vi har redan prövat det här med vapenvila en gång, i februari. Det gick inte ens en månad innan den kollapsade. Vi i Vita hjälmarna hoppas att vi inte ska behöva rycka ut på några fler uppdrag, men precis som de flesta andra syrier litar vi inte på att striderna kommer att upphöra.

Khaled Khatib/TT
Abdulrahman al-Hassan har varit med i frivilligkåren Vita hjälmarna sedan 2013.
Vita hjälmarna/AP/TT
Fördödelse efter en flygräd i östra Aleppo tidigare i september.
Vita hjälmarna/AP/TT
Vita hjälmarna under en utryckning i Aleppo. Arkivbild.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset