Reynir Indahl och Harvard-professorn George Serafeim.
Reynir Indahl och Harvard-professorn George Serafeim.

Framtidens företag tar både ansvar för samhället och är lönsamma. Det har riskkapitalbolaget Summa Equity tagit fasta på. ”Efter den senaste finanskrisen kände jag att något behövde förändras i grunden”, säger norrmannen Reynir Indahl som ligger bakom bolaget.

Metro träffar Reynir Indahl tillsammans med Harvard-professorn George Serafeim. De bägge samarbetar i riskkapitalbolaget Summa Equity. George Serafeim har uppmärksammats världen över för sina studier kring framgångsrika företag som tar ett socialt ansvar. Forskningsrapporten omfattar över 500 000 anställda i 500 företag och organisationer.

Och just att företag tar ett socialt ansvar är något Reynir Indahl brinner för.

– Efter finanskrisen 2009 kände jag att det behövdes något annorlunda. Jag ville inte gå på i samma hjulspår längre, berättar Reynir.

– Jag blev nästan deprimerad över att fundera på alla problem och utmaningar samhället står inför, men jag insåg också att problemen innebär möjligheter att tänka om och skapa något bättre.

Bolaget bildades 2016 och Summa Equity investerar i enlighet med att ett antal trender som påverkar vår värld på ett fundamentalt sätt, det handlar bland annat om återvinning, åldrande befolkning, hälsosammare mat och miljöproblem.

– Vi förbinder oss att leva upp till FN:s hållbarhetsmål. Tidigare var finansvärlden helt utanför det sociala ansvaret men vi behöver tänka om och se bolag som ett instrument för positiv förändring, säger Reynir och konstaterar att hans fond troligen hade fått mer pengar och snabbare om man inte hade ställt de här kraven på investeringar.

– Många investerare var skeptiska inledningsvis, men då kunde vi visa på bland annat Georges forskning som visar att det är lönsamt för företag att ta ett samhällsansvar.

För det är inte bara av ”godhetsskäl” som Summa Equity följer sin investeringsfilosofi. George Serafeims forskning visar att företag som tar ett socialt ansvar är mer lönsamma jämfört med företag som inte gör det. 

– Jag tycker det är fantastiskt om vi kan bidra till en bättre värld samtidigt som vi har en god lönsamhet för att överleva på sikt och de företag vi går in i är mer rustade för framtiden, säger Reynir Indahl.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset