Jenny Rissveds firades hemma i Falun.
Jenny Rissveds firades hemma i Falun.

Tusentals Falubor välkomnade Jenny Rissveds när hon kom hem från Rio de Janerio med en OS-guldmedalj i handväskan.– Åh, herregud, utbrast hon och grät av lycka.Efter hyllningarna berättade hon om en framtid med kändisskap, ekonomisk trygghet och roligare träning som kan innebära tävlande i offroad triathlon.

Samtidigt som Jenny Rissveds stod på en scen och tog emot hyllningar från tusentals med åskådare på Stora torget tänkte hon redan på framtiden. Inte bara på världscupavslutningen i Andorra om drygt en vecka och den följande semestern i Grekland. Hon är medveten om att OS-guldet kommer att förändra hennes liv.

I Falun är det exempelvis få som känt igen henne fram tills nu:

– Kändisskapet är något som jag hoppas kunna hantera, leva med och se det positiva i det. Hittills har det gått bra, säger Jenny Rissveds och berättar att hennes nya liv märktes redan på onsdagen när hon skulle resa från Stockholm till Falun:

– Jag blev hämtad med bil för att slippa ta tåget.

Framtidsplan klar

Rissveds avslöjar också att hon redan har en framtidsplan för att på bästa sätt dra nytta av de ekonomiska effekterna av ett OS-guld. Hittills har hon själv skött sponsorarbetet tillsammans med pappa Thomas. Här är också hennes klubb i Schweiz en viktig faktor.

– Detta är ett heltidsjobb för mig och jag får lön för att cykla. Nu finns möjlighet för mig att förhandla upp den lönen. Det är precis som ett vanligt jobb, säger Jenny Rissveds och fortsätter:

– Visst, det finns en plan på hur vi ska sköta dessa bitar i framtiden, annars kommer det att brista. Mer vill jag inte säga nu.

Vill testa triathlon

Samtidigt har hon, tillsammans med tränaren Fredrik Ericsson, börjat titta på ett träningsupplägg med sikte på OS i Tokyo 2020. Den planeringen kan det innebära tävlande i offroad triathlon. Det är likt vanlig triathlon fast cykling i mountainbike och terränglöpning.

– Jenny kommer att kunna nå sin topp till OS i Tokyo. Men då gäller det att göra träningen lustfylld så att hon behåller motivationen med tanke på att hon redan nu vann OS-guld. I det sammanhanget har vi pratat i offroad triathlon. Hon är väldigt duktig på att simma, berättar Fredrik Ericsson.

Rissveds skrattar när triathlon-planerna kommer på tal.

– Jag har nämnt för min tränare att det skulle vara kul att testa. Han älskar all idrott och blev då direkt på gång, säger Rissveds som på onsdagskvällen också var i nuet och skrev autografer till barnen på torget. Kön var väldigt lång.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset