Debaser Medis är ett nav för den svenska livemusikscenen och en otroligt viktig scen för Stockholms kulturliv. På tisdag kommer Stockholms kommunfullmäktige fatta beslut om ombyggnad av Medborgarhuset och går beslutet i farans riktning blir det bibliotek istället för musik.

Hade det funnits en rad andra bra lokaler för musik i centrala Stockholm så hade det bara handlat om en flytt till en likvärdig lokal, men så är inte fallet. Det är svårare att hitta bra lokaler för musik än för ett bibliotek. Anledningen är enkel: den ena verksamheten vill helst låta så mycket som den får och den andra så lite som möjligt.

► LÄS MER: Lisa Ehlin: "Sura grannar hotar Stockholms nattliv och får staden att ruttna"

Livemusiken utgör mer än halva svenska musikbranschen och omsätter över fyra miljarder kronor per år. Den är också den främsta intäktskällan för de flesta artister. Livemusiken bidrar till att göra olika platser attraktiva och bidrar starkt till besöksnäringen. Lägg till tusentals arbetstillfällen och musikexport. Addera faktorer som social sammanhållning, mångfald och betydelsefulla mötesplatser. Allt detta lever också Debaser Medis upp till och är en viktig del av. Det som Debaser Medis – men också andra livemusikarrangörer runt om i landet – nu möter är en förlegad syn på den kultur som i sin breda definition kallas ”pop” (metal, hip hop, reggae, pop, rock, EDM etc.). Viktiga samtida kulturuttryck som offentligheten fortfarande inte ser som kultur, varken när det gäller tillgång till lokaler eller stöd till verksamheter.

► LÄS MER: Staden kastar ut Debaser Medis

Vi som arbetar med livemusik vill härmed ta tillfället i akt att meddela att pop är kultur! Vi som undertecknat denna artikel vet hur viktig scenen, dess läge och storlek är för hela den svenska livescenen. Tar man bort en scen av den storleken i Stockholm, tar man också bort en viktig pusselbit för turnéer i andra svenska städer. Tar man bort Debaser Medis i Stockholm, tar man bort ett viktigt steg på vägen för artister som kan bli riktigt stora. Tar man bort Debaser Medis försvårar man för Stockholm att bli en bättre musikstad. Tar man bort Debaser Medis har man ännu inte förstått att pop är kultur som förtjänar ett bättre öde och då begår man ett svårreparerat misstag!

Riv inte ur hjärtat ur Stockholms livemusikscen, låt Debaser Medis vara kvar på Medborgarplatsen!

Livemusik Sveriges styrelse:

Per Alexanderson – Liseberg, Göteborg

Lovisa Delehag – Blixten & Co, Stockholm

Patrick Fredriksson – Luger, Stockholm

Karin Karlsson – Malmö

Niclas Lagestam – Putte i Parken, Karlstad

Anders Larsson – United Stage, Stockholm

Mats Natvig – Sweden Rock, Sölvesborg

Elenor Nordström – Humlan, Umeå

Elisabeth Rosenbrand – Musikens Makt, Luleå

Andrea Wiktorsson – Storsjöyran, Östersund

Joppe Pihlgren - Vd, Stockholm

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset