Sverrir Gudnason spelar Björn Borg och Shia LaBeouf hans främste konkurrent John McEnroe i filmen "Borg".
Sverrir Gudnason spelar Björn Borg och Shia LaBeouf hans främste konkurrent John McEnroe i filmen "Borg".

Rivaler på tennisbanan – och nu också bakom kameran. Björn Borgs kamp mot John McEnroe smittar av sig även på skådespelarna i den kommande filmen "Borg". – Vi har lite av det, absolut, säger Shia LeBeouf, som spelar McEnroe.

Den legendariska Wimbledonfinalen 1980, mellan den utåt sett lugne Björn Borg och den hetlevrade John McEnroe, är klassisk tennishistoria. Nu håller matchen – och vägen fram till den – på att bli film med Sverrir Gudnason och Shia LeBeouf i huvudrollerna.

Och det är inte utan att den upphaussade rivaliteten mellan de båda antagonisterna märks även under inspelningarna.

– Vi har egentligen inte umgåtts förrän i går kväll, skämtar Shia LeBoeuf när filmteamet har pressträff i samband med inspelningarna i Göteborg.

– Vi har mest setts på håll ett tag nu.

Oväntad tjuvträning

Rivaliteten mellan Borg och McEnroe byggde mycket på kontrasten mellan den lugne svensken och amerikanens uppmärksammade vredesutbrott. Men "Borg" handlar snarare om vänskapen som växte fram utanför rampljuset än om tennis, fortsätter LeBeouf.

– Man får lära känna personen John McEnroe också, man får se igenom det hela lite. Filmen handlar inte om en tennismatch, säger han.

– Jag tror inte att det stora avslöjandet är att Borg vinner matchen. Det skulle vara en rätt kass film.

Hollywoodstjärnan, känd från bland annat "Fury" och "Transformers", medger villigt att motspelaren är bättre på tennis. Men så har Sverrir Gudnason också "tjuvtränat" – till sin egen förvåning.

– Det har varit en process i ett halvår. Jag var ingen sportkille, men jag började träna 15 timmar i veckan, säger Gudnason.

– Det var ett helvete i början, men efter ett tag kändes det bara bra.

Ingen ung Borg än

Inspelningarna, som drog i gång i Prag i mitten av augusti, sker till stor del i Göteborg. För dagen handlar det om 1977 och en scen som utspelas på det klassiska New York-diskot Studio 54.

Det var sedan tidigare känt att bland andra Stellan Skarsgård och Tuva Novotny ska vara med i filmen. Under pressträffen i Göteborg avslöjades dessutom att Robert Emms, känd från bland annat "Kickass", spelar Vitas Gerulaitis, en av de främsta tennisspelarna under Borgs tid.

Vem som ska spela den unge Björn Borg är dock fortfarande oklart. 

– Vi har valt att inte kommentera det, säger Jon Nohrstedt, en av filmens producenter.

– Vi kommer att återkomma till det när det närmar sig... om ett tag.

Adam Ihse/TT
Stellan Skarsgård spelar rollen som Lennart Bergelin, Sverrir Gudnarson är Björn Borg och Shia LaBeouf agerar John McEnroe i "Borg". Skådespelarna mötte under tisdagen pressen i Göteborg.
Adam Ihse/TT
Rivaliteten mellan Björn Borg och John McEnroe har smittat av sig även på inspelningen av "Borg", menar Sverrir Gudnarson och Shia LaBeouf.
Adam Ihse/TT
Stellan Skarsgård spelar Björn Borgs tränare Lennart Bergelin och Sverrir Gudnason gör rollen som Borg i filmen som regisseras av Janus Metz.
Adam Ihse/TT
Teamet bakom filmen "Borg": Fredrik Wikström producent, Tuva Novotny som Mariana, Stellan Skarsgård som Lennart Bergelin, Sverrir Gudnason som Björn Borg, Shia LaBeouf som John McEnroe, Janus Metz regi, Ronnie Sandahl manus, och Jon Nohrstedt producent.
Jon Furniss/AP/TT
Robert Emms spelar Vitas Gerulaitis i filmen. Arkivbild
Adam Stoltman
Björn Borg och John McEnroe var varandras största rivaler på tennisbanan när det begav sig. Arkivbild.
Julie Vrabelova
Shia LeBeouf som John McEnroe och Sverrir Gudnason som Björn Borg i filmen "Borg". Pressbild.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset