Det uppges ha gått lugnt till i går när nästan 2 000 personer lämnade "Djungeln" i Calais i går.
Det uppges ha gått lugnt till i går när nästan 2 000 personer lämnade "Djungeln" i Calais i går.

Tusentals personer har lämnat migrantlägret "Djungeln" i Calais sedan i går. Nu har rivningen av lägret – som tros ha varit hem till uppåt 8 000 människor – inletts.

I lägret syns nu arbetare som påbörjat rivningen för hand och med hammare. Två små bulldozrar har även setts i närheten, enligt Reuters. Rivningen skulle ha påbörjats redan under morgonen, men sköts upp för att hinna sätta upp säkerhetsanordningar, rapporterar CNN.

Närmare 2 000 personer lämnade lägret under måndagen och enligt BBC har ytterligare ett par hundra åkt under tisdagen.

Många kan återvända

Hjälporganisationen Association l'Auberge des Migrants tror dock att många av de som lämnat lägret kommer att återvända.

– Vissa har inte bestämt sig för om de vill gå på bussen eller inte än. Många av dem som lämnade lägret förra året kom tillbaka. De åkte till små byar, mottagandet var inte väl förberett och ibland fick de ett fientligt bemötande, säger François Guennoc på franska hjälporganisationen Association l'Auberge des Migrants, till TT.

Aarash, 21 år, från Afghanistan bekräftar den bilden.

– Vi ska se om vi kan komma på en buss i dag, men vi vill till en bra stad, en nära Paris, till exempel. Om vi inte kan det kommer vi tillbaka till Djungeln, säger han till Reuters.

Stannar i Calais

De som hittills lämnat "Djungeln" tros vara de som är glada att komma ifrån lägret. Hjälporganisationer på plats oroar sig dock för vad som ska hända kommande dagar, när bara de som inte vill lämna lägret återstår. Enligt Guennoc har återvändarna sagt till de andra som bor i lägret att det är bättre att stanna kvar än att åka, vilket har lett till en ovilja att flytta.

Association l'Auberge des Migrants stannar i Calais efter rivningen, eftersom de räknar med återvändare.

I veckan har Storbritannien tagit emot 200 ensamkommande flyktingbarn och ytterligare hundratals har intervjuats och väntar på svar. Frankrikes inrikesminister Bernard Cazeneuve säger att alla ensamkommande som kan bevisa att de har släkt i Storbritannien kommer att få åka över kanalen.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset