Jamina Roberts vid Sävehofs nya arena i Partille utanför Göteborg. Hon kom hem från danska ligan med ett krånglande knä, men har lärt sig att spela och träna trots problemen.
Jamina Roberts vid Sävehofs nya arena i Partille utanför Göteborg. Hon kom hem från danska ligan med ett krånglande knä, men har lärt sig att spela och träna trots problemen.

Landslagsspelaren Jamina Roberts kom hem från Danmark med en jobbig knäskada. Nu vill hon ta nya poäng ute i Europa, när Sävehof på nytt siktar mot att störa de bästa i Champions League.

Med åtta raka SM-guld är Sävehof på sin egen nivå i svensk damhandboll. Då blir matcherna mot europeiskt toppmotstånd en eftertraktad krydda på säsongens vardag.

– Champions League gör det lätt att hitta motivation även i elitseriematcherna. Man kan se dem som en träning. Vi spelar för att bli bättre, och det blir man inte av att spela dåligt, säger Jamina Roberts.

Sävehof inledde gruppspelet i Champions League med en skrällseger på bortaplan mot norska Larvik. Sedan blev det förlust med 20–25 på hemmaplan mot danska mästarklubben Esbjerg. Tre vassa niometare, en av dem förra sävehofaren Jenny Alm, gjorde 22 av 25 mål för Esbjerg.

Proffsigare hemma

Danmarks liga är en av damhandbollens bästa. Jamina Roberts spelade där i två år med Holstebro. Hon tycker att många danska lag är byggda ungefär som Esbjerg.

– Man lägger ekonomin på några niometare som anses vara jättebra. Om spelet funkar för dem går det bra, men om det kärvar har laget inte så mycket annat att sätta in, säger Roberts.

Sävehof lever med ett lägre svenskt intresse, och får se många av de bästa spelarna flytta utomlands. Men...

– Sävehof är en mycket proffsigare klubb än den jag var i Danmark, tycker Jamina Roberts.

Spelade med skada

Med sig hem fick hon en knäskada, som de danska läkarna först hade svårt att diagnosticera.

– Jag spelade med den lite för länge, och under tiden blev knäet rätt så mycket sämre. Jag hade en bristning i en knäskålssena, men nu har den lett till andra problem.

Samtidigt är det för sent att vila.

– Då tappar jag muskler, så att knäet blir ostabilt, säger Jamina Roberts.

Som 26-åring har hon fått lära sig att träna, och spela, med ett krånglande knä.

– Jag gör det jag kan på plan, inte alltid det jag vill.

– De värsta dagarna är det jättejobbigt. Det gör ont när jag ska sova, men jag kan ändå gå i trappor. Det är olika lägen det gör ont i, säger Jamina Roberts, som trots skadan spelade i OS och siktar mot EM på hemmaplan i december.

Mera allsidig

Sävehoftränaren Henrik Signell, som också är förbundskapten, tycker att återvändaren Roberts tillför mycket i klubblaget.

– Hon har alltid varit explosiv och väldigt bra på genombrott. Men hon är mera allsidig nu, med bättre spelförståelse och skott, säger Signell.

På lördagen spelar Sävehof borta mot den slovenska klubben Krim i Ljubljana, ett lag med tuff spelstil och stor individuell skicklighet. Tre av fyra lag i gruppen går vidare.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset