Nu har alla barnen äntligen fått pass och id-handlingar. Pappa Ergyn och Miradijes morbror åkte då runt till olika myndigheter för att försöka ordna identitetshandlingar, men det misslyckades och de blev lurade på pengar i processen.
Nu har alla barnen äntligen fått pass och id-handlingar. Pappa Ergyn och Miradijes morbror åkte då runt till olika myndigheter för att försöka ordna identitetshandlingar, men det misslyckades och de blev lurade på pengar i processen.

Paret Robin Johansen och Ellinor Olofsson köpte ett hus till flyktingfamiljen i huset bredvid – men familjen utvisades och måste nu skaffa rätt papper för att få komma tillbaka till Sverige.

Robin Johansen

Här till vänster bor familjen nu. Morbroderns hus till höger.

Robin Johansen

Familjen bor nu i ett hus på gården hos släktingar. I huset som inte har någon värme finns bara en säng. "På kvällarna sjönk temperaturen till 14-15 grader", berättar Robin.

Robin Johansen

De passade på att besöka pappa Ergyns hemstad Vushtri. Det var första gången Ergyn besökte staden sedan hans hus bombades 1999. Här tittar han in i ruinerna efter sitt hem.

Robin Johansen

"Vi spelar med ett par racketar som jag köpt. Barnen tittar spänt på", berättar Robin.

Robin Johansen

Robin har bjudit med familjen ut på glass. I Kaxås bodde familjen Gima-Greku grannar med Robin och Ellinor och de blev snabbt vänner.

I februari skrev Metro om Robin Johansen, 27, och Ellinor Olofsson, 29, som köpt ett hus till en flyktingfamilj.

– De mådde väldigt dåligt. Föräldrarna är ungefär lika gamla som vi och kontrasten blev så stor när vi satt i vårt flotta hus på andra sidan gatan. Då bestämde vi oss för att vi skulle hjälpa dem, sade Robin Johansen då. 

Sedan dess har de tillsammans med andra som bor i samhället Kaxås i Jämtland kämpat för att familjen Gima-Greku ska få stanna i Sverige. Men till deras förtvivlan så utvisades mamma Ergyn, mamma Miradije och de fyra barnen till Kosovo i april.

– Jag vill stanna här och gå i skola och leka med mina kompisar, sa äldsta dottern Elginije till P4 Jämtland.

Robin och Ellinor var väldigt oroliga och fick först kontakt med familjen efter en vecka efter det att de utvisats.

– De hade blivit kraftigt förkylda och det hade varit väldigt svårt för dem, berättar Robin för Metro.

►LÄS MER: Robin och Ellinor köpte ett hus till flyktingfamiljen: "De ger oss sina hjärtan

I Kosovo hittade familjen det hus de bott i förr, men de fruktade att andra skulle ha tagit över det. När mamma Miradije knackade på blev hon också ivägschasade av kvinnan som bodde där nu.

Miradije stannade och grät utanför huset. Efter en kort stund kom en man fram till henne och frågade varför hon var så ledsen.

– Det visade sig att han var hennes morbror, berättar Robin.

Kvinnan i huset var hans fru och nu blev tonen en helt annan. Familjen fick bo i ett hus på gården, men det var inte beboeligt och kaxåsborna började hjälpa till med att skicka pengar för att familjen skulle kunna rusta upp det.

►DEBATT: Så skulle ditt liv som flykting bli om kriget kom till Sverige

En lokal företagare i Kaxås har sedan tidigare erbjudit jobb här i Sverige åt Ergyn, pappan i familjen, men för det behövs ett arbetstillstånd och därmed ett pass. Familjen försökte få hjälp av en person som sade sig kunna ordna det, men blåste dem på pengarna.

– Då bestämde jag mig för att resa till Kosovo, säger Robin.

►Juma flydde ensam från Afghanistan – fotbollslaget blev hans familj

26 juni reste han ner.

– De visste inte att jag var på väg, jag ville överraska dem och själv se hur de hade det utan att det blev tillgjort – på gott och ont.

Robin letade rätt på huset på den fattiga landsbygden och där var pappa Ergyn, som knappt trodde sin ögon.

– Hans ansiktsuttryck då kommer jag aldrig att glömma. Han kramade om mig och grät.

►Paret bjöd 4 000 flyktingar till sin bröllopsmiddag

Med sig hade Robin kläder och skolböcker, tack vare kaxåsbornas insamling. Under måltiden satt de alla på golvet eftersom huset inte hade några stolar.

– Jag fick den enda sängen i huset och den övriga familjen låg på madrasser på golvet i vardagsrummet.

Det fanns ingen värme i huset och strömmen kom och gick, berättar Robin.

Under de kommande dagarna ordnade han bland annat frys och värmeelement till huset. De åkte till marknaden för att köpa ull åt mamma Miradije så att hon kan sticka saker för försäljning i Kaxås.

►Ellen, 30, samlade in 62 000 till rumänsk familj

Efter många strapatser lyckades Robin och familjen ordna de så viktiga papprena. Alla har nu fått pass och id-handlingar, förutom mamma Miradije. För det kvarstår en krävande resa till Serbien.

Robin hoppas att familjen ska bli integrerade i det kosovanska samhället, men på grund av deras låga status tror han att det blir mycket svårt.

►De tar studenten efter fem år i Sverige – utan sina familjer

Familjen tillhör den etniska minoriteten ashkali, som är utsatt i det kosovanska samhället med hög arbetslöshet och fattigdom, men som inte längre anses vara i behov av skydd enligt Migrationsverkets bedömning.

Robin hoppas att familjen snart ska få komma tillbaka till Sverige.

– Huset här i Kaxås väntar fortfarande på dem och vi fortsätter att jobba för att de ska få komma hem.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset