Små ljustorn skapar virtuella väggar som hindrar roboten från att åka in i andra rum, eller från att köra på dyra saker.
Små ljustorn skapar virtuella väggar som hindrar roboten från att åka in i andra rum, eller från att köra på dyra saker.

ROOMBA 560

Den självgående dammsugaren städar medan du gör annat och sätter sig sedan snällt på laddning. 

Fyra globar av fem till Roomba 560. 

DAMMSUGARE. Att städa tar tid och är dödstråkigt. Dammsugare är migrän- och tinitus-framkallande, städfirmor är svindyra. Mitt i misären sätter jag mitt sista hopp till en robot.

Roomba 560 ser ut som ett förvuxet frisbee och pratar som en droid från någon George Lucas-film. Klockan 06.15 lovar roboten mig att den helt självmant ska dammsuga mitt hem medan jag gör annat, och sedan sätta sig själv på laddning.

Visst tänker jag och strör ut popcorn, chipsrester och grus över hela golvet. Sen kryddas mixen med några sladdar, ett par tröjor och några vikta mattkanter.

Ett tryck på "clean"-knappen och Roomban åker iväg. Den ser allmänt förvirrad ut när den vänder mitt i rummet, halvfastnar på tröjorna och slirar på mattan. Haha, inte en chans att den lilla skrytmånsen klarar det här.

Klockan är runt 18.30 och ännu en plågsamt lång arbetsdag är över. Låt robotgudarna vara med mig, tänker jag vid ytterdörren. Och se på fan. Tröjorna och sladdarna ligger kvar, men inte ett popcorn så långt ögat når. Vid en närmare inspektion återfinns några chipsrester under en mattkant som vikts tillbaka. I övrigt är det rent. Roomban står kaxigt i sitt lilla bo och laddar batterierna.

Efter ytterligare några dagar av rutinmässigt städande, nu utan att medvetet försvåra för Roomban, är det bara att notera resultatet. Den låter en hel del. Inga problem eftersom den får städa när man är borta. Den missar lite smuts här och där och kommer inte under låga soffor.
Släng alltså inte ut den vanliga dammsugaren. Rädd om piedestalen med Ming-vasen på? Sätt upp Roombans virtuella vägg och roboten vågar inte gå i närheten. Trött på att dammsuga? Det är 2008 för guds skull, låt roboten göra det.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset