Här utförs hjärtklaffsoperationen med roboten da Vinci . f
Här utförs hjärtklaffsoperationen med roboten da Vinci . f

Sveriges första robotstyrda hjärtklaffsoperation har gjorts på Skånes universitetssjukhus i Lund. Ett team på nio personer genomförde operationen med assistans av roboten da Vinci.

Kinga Lezanska Sjölin

– Jag har gjort många resor och äventyr i mitt liv. Detta är den största, säger  Mikael Persson som ses om av Per Wierup och Johan Sjögren.

– Först blev jag ju lite orolig när jag hörde robot. Men efter att ha fått det förklarat för mig så kändes det ändå tryggt, säger patienten Mikael Persson, brottare och brottningstränare.

Under operationen förs robotens armar in i patientens kropp via små hål. Kirurgen sitter bredvid vid en styrkonsol och styr sedan robotens kamera och tre arbetsarmar.

– Du får 3D-sikt vilket gör att vi ser väldigt bra. Vi får också mycket bättre rörelse än innan, säger doktor Johan Sjögren.

Standardsättet att göra denna typ av operation är att öppna hela bröstkorgen, vilket ökar vård- och rehabiliteringstiden och risken för sårinfektion. Kliniken i Lund är sedan tidigare den enda i Sverige som i stället rutinmässigt använt titt- hålskirurgi, som nu roboten blir en förlängning av.

– Vi kan verkligen göra bra saker med det här. Komplicerade operationer blir lättare, säger doktor Per Wierup.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset