Gustaf Norén sin nya karriär: "Jag klär inte ut mig och låtsas vara rockstjärna".
Gustaf Norén sin nya karriär: "Jag klär inte ut mig och låtsas vara rockstjärna".

Musikern Gustaf Norén har lämnat livet i musikbranschens vagga bakom sig för att ge tillbaka till samhället. I dag är han bosatt i Borlänge och sysselsätter sig som musiklärare. ”Den stora skillnaden är att jag inte spelar cool längre”, säger han.

För fem år sedan bestämde sig Gustaf Norén för att lämna livet som rockstjärna bakom sig. Han slutade i Mando Diao, det band han som tonåring bildade med sin forne parhäst Björn Dixgård, och började arbeta som musiklärare.

– Den stora skillnaden är att jag inte spelar cool längre. Jag klär inte ut mig och låtsas vara rockstjärna. Nu har jag fem barn och hinner inte hantera känslan av hur andra uppfattar mig. Jag har cykelhjälmen på när jag handlar på Ica. Även om det säkert kan komma att uppfattas som coolt inom vissa kretsar, säger han.

De flesta rockstjärnor måste skydda sin dåliga självkänsla med solglasögon och en tuff image

Sedan i somras är han bosatt i sin hemstad Borlänge och undervisar musikelever på Rytmusgymnasiet. En ny fas i Gustaf Noréns liv, beskriver han.

– Om vi tittar tillbaka på mitt liv så har jag spelat musik i typ 30 år, och först nu börjar jag lära ut musik. Det innebär att jag är i samma fas av mitt utlärande som var jag med musiken vid sju års ålder, jag lär mig enormt mycket genom mina elever.

LÄS MER: Mando Diaos alla stilar

Du har tidigare berättat att du vantrivdes med rockstjärnestämpeln. Men hur tror du att eleverna ser på dig – som lärare eller rockstjärna?

– Det är en barriär som jag hoppas bryts ner med åren. De flesta rockstjärnor måste skydda sin dåliga självkänsla med solglasögon och en tuff image, och det kan vara obehagligt att bryta den trygghetsmuren så att du blir ocool.

Vill återförena dans och musik

Just nu håller Norén på med att utforma ett musikalprojekt med sina elever. Han beskriver det som hans ”stora mission i livet” just nu.

– Tanken med musikalen är att återförena dans och musik. I dagens musikbransch är de två som ett älskande par som sällan får träffa varandra. Tar du isär dem blir musiken som ett objekt, så jag vill hela tiden belysa för eleverna hur viktig dansen är för musiken.

LÄS MER: Kockstudenten: Så är det att plugga på komvux

På sidan om arbetet på Rytmus jobbar Gustaf Norén extra som lärarvikarie för att få ytterligare pedagogisk färdighet, förklarar han. Men hans syn på skolan är minst sagt tudelad.

– Jag tycker inte att skolan per se är viktig. En bok kan vara väldigt viktig, att kunna läsa kan vara väldigt bra. Men att kunna läsa kan också vara väldigt dåligt och böcker kan också vara väldigt farliga. Man kan inte säga att skolan är viktig bara så där, du kan lära dig livsfarliga saker där.

Om Gustaf Norén

– 1981 föds Gustaf Norén i Borlänge. Han är äldre bror till Viktor och Carl Norén, även de musiker.

– 1996 bildas rockbandet Mando Diao, där Norén tillsammans med Björn Dixgård blir frontfigurer.

– 2002 får de sitt första skivkontrakt och släpper därefter nio album innan Norén hoppar av.

– 2015 lämnar Norén bandet för att medlemmarna hade ”olika syn på vad Mando Diao var”.

– 2018 flyttar Norén med sin familj, fru och fem barn, tillbaka till Borlänge från Stockholm, där han nu arbetar som musiklärare.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset