Efter flykten – en artikelserie där du får möta människorna bakom siffrorna och läsa om deras väg in i det nya livet. Metro har samlat korta berättelser från de som flytt krigets Syrien – om viljan att leva och utvecklas i ett nytt land.

”Jag pratade med en av mina svenska kompisar förra veckan. Hon sa att hon känner sig trygg i Sverige och hon vill inte flytta någon annanstans. Det var jag för fyra år sedan. Jag hade allt i mitt hemland, varför skulle jag flytta?” 

Roger, 25, från Damaskus.

I princip ingen jag känner hade någonsin tänkt tanken på att flytta innan kriget bröt ut. Det är bara för fyra år sedan som vi syrier började fly. Innan dess flyttade vi utomlands för att studera eller jobba. Man flyr inte för att man vill få bidrag och börja sitt liv på noll igen, man flyr för att man måste.

Jag pratade med en av mina svenska kompisar förra veckan. Hon sa att hon känner sig trygg i Sverige och hon vill inte flytta någon annanstans. Det var jag för fyra år sedan. Jag hade allt i mitt hemland, varför skulle jag flytta?

Vi levde ett bra liv i Syrien, som ni. Men det är inte alla som vet det. På en fest här i Sverige fick jag frågan om syrier bor i öknen? Jag visste ärligt talat inte vad jag skulle svara, även om jag kan förstå att det är svårt att sätta sig in i vad som händer på andra sidan världen.

Nu har jag bott i Sverige i två år och är väldigt glad över att få dela tryggheten här med er svenskar. Sedan ett år tillbaka har jag fast jobb i en tobaksbutik och innan dess har jag praktiserat på apotek och i butik.

I grunden är jag apotekare och det är det jag vill jobba med, men det tar tid att få min femåriga utbildning godkänd. Längre tid än vad jag hade trott. Hittills har det tagit femton månader att bara bli hänvisad till rätt instans – Socialstyrelsen – som kan validera min utbildning.

Det är frustrerande att inte få jobba med det man är utbildad till, för efter ett tag börjar man ju glömma det man lärt sig i skolan. Därför tror jag att det är viktigt att svenska myndigheter tar till vara allas specialkunskaper innan det blir för sent.

Men nästa månad ska jag äntligen få göra provet och efter det får jag besked om jag blir beviljad en examensprövning. Sen ska jag göra praktik. I framtiden vill jag ta en masterexamen, gärna vid Uppsala universitet. Så om någon där ute letar efter en apotekare med specialkunskaper i svenska spel och ATG – I am your man.

Språket har jag lärt mig rätt snabbt. Min svenska flickvän har stöttat mig och varit vid min sida hela tiden. Men jag tror att det allra viktigaste är att inte titta bakåt, du måste bygga upp något nytt.

►LÄS MER: Elsie, 26, tog läkarexamen i Syrien: Nu vill jag jobba

►LÄS MER: Ekonomen Emy, 25, flydde från kriget i Syrien: "Började från noll igen"

Gustav Gräll
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Efterflykten