Ännu ett barn har fötts i kungahuset, och föräldrarnas lycka delas av många. En kunglig bebis är precis som vilken bebis som helst, men tillskrivs en nästan magisk gullighet. Champagnekorkarna smäller

In på scenen: republikaner, fast beslutna att förstöra festen. Och med sitt förslag om ett statsskick som helt saknar den glamour och guldkant som monarkin bidrar med.

Eller? 

Fel, fel, fel. Festen fortsätter! Inga ridåer går ned. Det enda som händer när Sverige skrotar monarkin, är att dyrkandet av familjen Bernadotte frikopplas från statsskicket. Ingen har föreslagit landsförvisning, som med Gustav IV Adolf. Alltså: Carl Gustaf Bernadotte och hans familj finns kvar, fria att följa för alla som finner lycka däri.

LÄS MER: Så mycket kostar en kungabebis

När journalister i en framtida svensk republik beskriver Bernadotteska bebisar som alldeles särskilt fantastiska – och varför skulle de inte göra det, deras yrkesheder föreskriver att de skriver vad de ser, och det de ser i dag lär de väl se också då? – kommer det fortfarande vara lite löjligt, men det kommer inte att vara sanktionerat av det offentliga Sverige. 

Många rojalister skulle kanske inte heller se det som en stor förlust att kungafamiljen blev av med sitt offentliga uppdrag. Kungahuset har under det senast seklet gått från maktcentrum till kändisföljetong. Det underlättar övergången till republik. Intresset för kungafamiljen blir mindre och mindre beroende av att familjen abonnerar på statschefsposten.

För oss republikaner handlar det om att inse att vi inte kan få allt. Vi kan skriva om grundlagen och göra Sverige till ett land utan undersåtar. Men vi kan knappast hindra människor att ägna sig åt beundran av kändisar. I många av dagens republiker följer människor noga varje steg andra länders kungligheter tar. Det finns ingen anledning att tro att Sverige blir annorlunda.

Men införandet av republik blir en win-win-win-situation. Vänner av modernitet får äntligen ett rimligt statsskick. Kungahusets fans kan fortsätta följa familjen Bernadottes öden och äventyr – finns det en tillräcklig efterfrågan kommer också skvallerpressen att överleva. Och, den tredje vinsten: familjen Bernadotte kan själva välja om de vill fortsätta vara i rampljuset.

►LÄS MER: Carl Philip: Det blev en liten kille

Om de väljer att vara det, så fortsätter den rojalistiska festen. Väljer de inte att vara det, så är det förstås ledsamt för alla rojalister. Men parallellt med besvikelse bör man i så fall känna viss skam över att familjen egentligen inte varit särskilt road av den roll de haft i så många år. Och om tillgivenheten är äkta bör man med glädje låta sina idoler lämna rampljuset.

Festen fortsätter förstås också i en vidare bemärkelse. Svenskar kan ha kul utan kung. Det har vi redan i dag – på nästan alla fester. De länder som vi gärna talar om som förebilder när det gäller att ha en avslappnad och glädjefull inställning till livet – de sydeuropeiska – är samtliga (Spanien undantaget) republiker. Så visst blir republiken festlig. Och med ”glamour”. Ordet kommer från republiken Frankrike.

Yasmine Larsson

Ordförande i Republikanska föreningen

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Debatt