Några spelare ur NFL-laget Broncos Bills sätter sig på huk i protest.
Några spelare ur NFL-laget Broncos Bills sätter sig på huk i protest.

Svarta amerikaner i genomsnitt har det betydligt sämre än vita enligt varje relevant mått. Att det finns svår segregation är bedövande uppenbart. Men trots det kategoriseras USA:s svarta enligt tre begrepp: ghettot, idrott, slaveriet. Den svarte amerikanen är, med ett användbart filosofiskt begrepp, konstruerad, skriver Roland Poirier Martinsson.

Detta är en kolumn. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Synen på USA:s svarta är mer rasistisk i Europa än i USA. I de amerikanska städer jag känner ges samma intryck. Dels ett fattigt område dominerat av svarta (och latinos), dels ett större antal svarta med typiska medelklassyrken och medelklasshem.

Här om året gjorde jag en sammanställning av svarta läkare, advokater och företagare med mer än tusen anställda. Jag läste statistik över svarta med högre utbildning. Siffrorna visade en stor och välmående medelklass.

LÄS MER: Roland Poirier Martinsson: Europas oenighet får Putin att gnugga händerna

Det får inte glömmas att svarta amerikaner i genomsnitt har det betydligt sämre än vita enligt varje relevant mått: inkomst, livslängd, utbildning, boende, hälsa, sjukförsäkring, brottslighet. Att det finns svår segregation är bedövande uppenbart.

Men trots att det alltså finns två sidor av saken kategoriseras USA:s svarta enligt tre begrepp: ghettot, idrott, slaveriet. Den svarte amerikanen är, med ett användbart filosofiskt begrepp, konstruerad.

Varför denna utläggning?

Skälet är ett fenomen som fått stor uppmärksamhet: svarta idrottsmän som ’knäböjer’ när nationalsången spelas inför matcher. (Det är oväsentligt, men ’to take a knee’ är en kort paus när en spelare blir skadad. Protesten säger att samhället lider av en skada. Den symboliserar inte underkastelse eller religiösa övertoner.)

LÄS MER: Roland Poirier Martinsson: 4 sätt för globalisterna att vinna röster

Och här är min egentliga poäng: svenska fotbollsspelare som gör något liknande får en varning för att sedan visas ut om protesten inte upphör. Nyligen varnades AFC Eskilstunas spelare Mohamed Buya Turay och Abdul Razak när de uppmärksammade jordbävningskatastrofen i Sierra Leone. Samma hade hänt om de protesterat mot utvisningar av flyktingar.

I USA kommer spelarna att ges tveklös rätt till sina protester. När domstolarna sagt sitt blir det de klubbar som bestraffar spelare som straffas hårdast. I Sverige råder det emellertid inte ens någon debatt kring munkavlen på spelarna. Den som höjer rösten på arenan blir förr eller senare utkastad (och småningom klubblös om han eller hon insisterar).

USA:s svarta är inga nedknarkade ghetto-offer. Sammanlagt motsvarar de ett land i närheten av de nordiska länderna i BNP per capita. Segregationen är påtaglig, men européernas rasistiska blick på USA:s svarta hjälper inte.

Plus: #metoo
Minus: häxjakter

Roland Poirier Martinsson

LÄS MER: Roland Poirier Martinsson: Svenska politiker är taffliga och tråkiga

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om USA rasism