Globaliseringshögern övertygade vänstereliten och därmed stod stora väljargrupper utan förträdare, skriver Roland Poirier Martinsson.
Globaliseringshögern övertygade vänstereliten och därmed stod stora väljargrupper utan förträdare, skriver Roland Poirier Martinsson.

Just nu står globalister och antiglobalister gränslösa groggy och tar emot slag efter slag. Trump. Smack! Brexit. Tjoff! Valet i Tyskland. Bam!

Detta är en kolumn. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Morgon på centralen, en tiggare med skylt: ”Jag tar swish”. Precis som trashanken hänger metoden för allmosan på något sätt ihop med den luddiga globaliseringen.

Globalisering är effektivare kommunikationer och informationsöverföring, utbyte av varor och tjänster, uppluckrade gränser. Trenden var stark för hundra år sedan, mattades av, men har sedan några decennier återkommit med full kraft. Samma sak med bråket mellan globalister och antiglobalister.
Just nu står de gränslösa groggy och tar emot slag efter slag. Trump. Smack! Brexit. Tjoff! Valet i Tyskland. Bam!

Det är inte svårt att se hur vi kommit hit. Globaliseringshögern övertygade vänstereliten och därmed stod stora väljargrupper utan företrädare. In på scenen: nationalistiska populister.

LÄS MER: Roland Poirier Martinsson: Fredspriskommittén måste se bortom vilka som syns mest i media

Mäter man mat, hälsa, bostad och utbildning står det klart att globaliseringen sammanfallit med och i viss mån bidragit till växande välstånd. Så varför förlorar globalisterna? Jag föreslår följande.

För det första, ni har statistiken på er sida men ger bort fördelen genom att plocka enbart siffror som passar eller framställa statistiska tvetydigheter som fakta.

För det andra, globalisering skapar osäkerhet och nedstämdhet. Att bemöta detta med att människor ”faktiskt blivit lyckligare” är ett idiotiskt upp med hakan-argument, dessutom är studierna metodologiskt ökända.

För det tredje, från marken saknas fågelperspektiv. När en fabrik läggs ner i Ohio muntras de arbetslösa inte upp av minskad analfabetism i Ghana. De vet – alla vet – att det är bra att människor i Afrika får det bättre. Att de själva tvingas sälja huset väger dock mycket tyngre.

LÄS MER: Roland Poirier Martinsson: Hoppas valet av M:s nya partiledare hålls hemligt för medlemmarna

För det fjärde, kontrafaktiska berättelser är seminarieövningar. Det är underbart att spädbarnsdödligheten minskar, men när ett barn föds utan dramatik, då har de lyckliga föräldrarna inte en aning om att bebisen skulle ha dött i en annan värld.

Vänstern och de nationalistiska populisterna har berättelser. Globalisterna viftar med statistik. Varför inte skriva en egen berättelse som inte låter så förbannat 1990-tal?

Enormt viktiga val väntar. Självgodhet vinner inga röster.

Plus: Alla runt om i landet som köper biljetter och betalar för kulturen: lokala teatrar, författarkvällar, stråkkonserter, konstutställningar.

Minus: Ingen biljettlucka på centralen i Lund. Närmaste SJ-människa i Malmö.

Roland Poirier Martinsson

LÄS MER: Roland Poirier Martinsson: Svenska politiker är taffliga och tråkiga

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset