Roland Poirier Martinsson.
Roland Poirier Martinsson.

Jag kan se, höra eller läsa konst och uppfatta att den är god, till och med briljant, men ska jag hemsökas krävs identifikation, skriver Roland Poirier Martinsson.

Detta är en kolumn. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

I Bob Dylans episka ”Highlands” går det manliga jaget på restaurang. Servitrisen säger att han inte ser ut som en man som läser kvinnliga författare, men hon har fel: ”Jag har läst Erica Jong”. Det har jag också. Under en period slukade jag feministiska författare. Boken jag minns starkast är ”Kvinnorummet” av Marilyn French, som gav mig känslan att vara en manlig karaktär i en sällsam omgivning.

Annars läser jag sällan kvinnliga författare. Ibland intresserar mig en bok, när jag ser att temat behandlas av en kvinna väljer jag bort den. Samma med andra konstformer. Kvinnliga artister som drabbar mig är country- eller jazzsångerskor, genrer där kvinnor nästan alltid berättar historier som utgår från män. Bland de bästa är Tammy Wynettes ”Stand by your man”, även om jag föredrar Lynn Andersons enorma version från 1969.

LÄS MER: Roland Poirier Martinsson: Världen har tagits över av blåögda fjantar

Min attityd är inte ovanlig. Jag kan se, höra eller läsa konst och uppfatta att den är god, till och med briljant, men ska jag hemsökas krävs identifikation. För mig sker det oftast när konstnären är en man. Samma sak, fast omvänt, gäller många kvinnor.

För ett tag sedan såg jag en journalist avkräva Göran Hägglund dennes favoriter och förutsägbart bannades stackaren för att alla är män. Men vad skulle han gjort? Älskat Elizabeth Alexander för kvinnosakens skull? Min musikaliska fem-i-topplista (ja, jag gör listor inom musik och idrott) är Bob Marley, Bob Dylan, Hank Williams, Johnny Cash och Elvis Presley. Är det fel på mig för att Billie Holiday bara kommer nära? Just i dag är mina favoritskådespelare John Wayne, Gene Hackman, James Stewart, Robert Duvall och Montgomery Clift, men den listan är flytande, Gregory Peck är egentligen omistlig.

LÄS MER: Roland Poirier Martinsson: Sara Danius har uppvisat värdighet och ansvarstagande

Vi kräver andra som ser med vår blick, uttrycker våra egna jag. Därför behövs kvinnor och minoriteter i press, radio och tv, inom politiken, i skolan och på universiteten—listan fortsätter.
Min sympati för kvoteringar och märkliga urvalskriterier är ytterst svag, men att människor i alla viktiga sammanhang behöver representeras av grupperna de tillhör – vars medlemmar inbördes är lika mångfacetterade som grupperna var för sig– är ett trivialt påstående. Hur vi tillfredsställer det är en helt annan fråga. Förmodligen är det omöjligt.

Roland Poirier Martinsson

Plus: Flöjter, visslingar och kastanjetter. I natt debuterade näktergalen hos mig.
Minus: Ebba Witt Brattströms bisarra dagboksanteckningar i Expressen.

 

”Jag har känslan av att det var bättre förr” – möt Roland Poirier Martinsson i videon nedan

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset