Må Kristi frid lysa över era hem, skriver Roland Poirier Martinsson.
Må Kristi frid lysa över era hem, skriver Roland Poirier Martinsson.

I USA genomsyrar kristendomen samhället, men skolavslutning i kyrkan vore otänkbart. Där har grälet istället gällt julhälsningen, skriver Roland Poirier Martinsson.

Detta är en kolumn. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

I tusen år har vi firat jul till minne av Jesus födelse. Vad vi firade tidigare är oklart. En populär myt är att det som blev juldag ägnades åt midvinterblot. Därmed är julen ett hedniskt påhitt och alltså den kristna berättelsen påhittad. Jag har aldrig begripit logiken. Det är mycket osannolikt att Jesus föddes 25 december, men om vi fått datumet fel, vad spelar det för roll?

Vi vet inte ens om det förekom midvinterblot. Vad vi faktiskt vet är att många kulturer i tusentals år firat vintersolståndet. Förmodligen har det smält samman med den kristna festen, men i sådana fall hände det inte hos oss. När vi spikade 25 december anslöt vi till en etablerad kyrklig praktik.

LÄS MER: Roland Poirier Martinsson: ”Veckans brott” festar på det sämsta hos människan
En ny jultradition är bråket om skolavslutning i kyrkan. Personligen har jag inga starka åsikter i frågan. Jag kan tycka att det är synd att bryta en uppskattad tradition – vi behåller allt färre – men förstår att det blir krångligt att tvinga ungarna till kyrkan i ett mångfacetterat samhälle. Vad jag däremot har svårt för är extremt uppbragta röster för den ena eller andra ståndpunkten. Om man inte är troende kan det väl inte vara hela världen om ungarna måste gå till kyrkan två timmar om året?

Om man är troende, nå, skolavslutningen är väl knappast det som bär upp övertygelsen?
Samtidigt måste jag erkänna att blodtrycket steg när jag fick höra av en mig närstående skolelev att avslutningen i kyrkan ersatts med att klassen skulle spela datorspel. Också det obligatoriskt.

LÄS MER: 
I USA genomsyrar kristendomen samhället, men skolavslutning i kyrkan vore otänkbart. Där har grälet istället gällt julhälsningen. Får man säga Merry Christmas? I dag finns affärskedjor som förbjudit personalen att hälsa kunder med C-ordet, den rekommenderade frasen lyder ’Happy Holidays’, men det lär väl inte dröja innan någon upptäcker att ’holiday’ kommer från ’helig dag’. Vad ska man säga då? Något med vintersolstånd? Det kan man ju inte snacka bort. Men ’Glatt vintersolstånd’?

Nä, det ligger inte rätt i munnen.
I vilket fall som helst, god jul. Må Kristi frid lysa över era hem.

Plus: ’White Christmas’ med Bob Marley.
Minus: Professorer som rasar för att en professor i julkalendern framställs som vimsig.

Roland Poirier Martinsson

”Jag har känslan av att det var bättre förr” – möt Roland Poirier Martinsson i videon nedan

LÄS MER: Roland Poirier Martinsson: Vi kan inte lagstifta bort våldet

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset