Frida Boisen skriver att det inte är ok med något våld, men jag brukar gärna våld mot män som misshandlar kvinnor, skriver Roland Poirier Martinsson.
Frida Boisen skriver att det inte är ok med något våld, men jag brukar gärna våld mot män som misshandlar kvinnor, skriver Roland Poirier Martinsson.

Vardagsvåld mot kvinnor är ett av samhällets vidrigaste fenomen. Jag växte upp med det. Det är i varje enskilt fall en katastrof som förtjänar mer än att ett glyttigt fruntimmer kallar genomsnittliga fotbollssupportrar för sjuka och vidriga män, skriver Roland Poirier Martinsson.

Detta är en kolumn. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Tydligen finns det Y-kromosomer som grubblar över hur en man bör vara i dessa tider. Låta kvinnor stå på bussen? Vända ryggen mot spegeln för att se hur byxorna sitter över stussen? Be om hjälp när en slusk i baren tafsar på ens hustru? Eller bör han resa sig för kvinnor, hjälpa med en tung väska? På egen hand visa den där slusken att han begått ett svårt misstag? Undvika piruetter framför spegeln? Vankelmodiga Y-kromosomer klagar: Kvinnor säger velourman, men vill ha westernhjälte.
Allt detta har jag läst mig till. Jag kan inte påminna mig att jag någonsin funderat över att jag är man. Samma med kvinnor. Jag känner inte någon kvinna som jag tänker på som kvinna (förutom när vi varit överens att det varit själva poängen). Det vore lika konstigt som att filtrera ett samtal om kärnfysik genom den andres hudfärg eller hårfärg. Men det finns alltså mansbilder och häromdan fick jag lära mig en variant: män som blir arga när favoritlaget bränner en straff. Bilden beskrevs av Expressens kolumnist Frida Boisen, som belyste sambandet mellan missade straffar och mördade kvinnor.

LÄS MER: Roland Poirier Martinsson: Självklart är barnmorskorna abortmotståndare
Boisen skriver att det inte är coolt att bli arg när ett lag bränner en straff. Nu ska jag erkänna att strävan att vara cool ligger lägre på min lista än att bli ordförande för Svenska kaninsällskapet, men låt oss för sakens skull säga att jag vill vara cool, men har ovanan att uttrycka frustration när mitt lag bränner en straff. Allt hopp är då lyckligtvis inte ute. En av Boisens vänner har funnit lösningen på world wide web. Om du är kvinna och en man i din närhet uttrycker missad straff-frustration ska du genast säga: ”Stopp! Hot om våld!” Jag får en skrattattack när jag föreställer mig min hustru skrika ”Stopp! Hot om våld!” från rummet intill när jag blir arg för att MFF bränt en straff.

LÄS MER: Roland Poirier Martinsson: Ibland får man lust att beväpna sig

Boisen är vredgad, vilket förmodligen tillåts av att hon är kvinna. Att hon utgår från att kvinnor inte drabbas av vrede över missade straffar och därmed skrämmer män finner jag mera kuriöst. När jag ser på match är det inte sällskapets kön som intresserar mig, utan om hen (det betyder ’han eller hon’) kan sporten och håller på rätt lag.
Äsch, jag tappar tråden. Det var något med missade straffar, hot om våld och skrattattacker. Just det! Vad jag ville säga var att jag blir arg och hotfull något så in i helvete när män slår kvinnor. Boisen skriver att det inte är ok med något våld, men jag brukar gärna våld mot män som misshandlar kvinnor. Då undrar jag, ska den misshandlade kvinnan säga ”Stopp! Hot om våld!” till mig eller till mannen som slog henne? Eller båda?
Vardagsvåld mot kvinnor är ett av samhällets vidrigaste fenomen. Jag växte upp med det. Det är i varje enskilt fall en katastrof som förtjänar mer än att ett glyttigt fruntimmer kallar genomsnittliga fotbollssupportrar för sjuka och vidriga män.

+ Järvaveckan. Almedalens skötsamma syskon.
– Klickrubrikerna: Hon skulle bara ta ett bad, då hände det pinsamma.

Roland Poirier Martinsson

LÄS MER: Roland Poirier Martinsson: Sjöstedt vill begränsa min möjlighet till god cancervård

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset