Demokraterna kommer inte att kunna hetsa sin progressiva och polariserande politik. Donald Trump kommer inte att ha en republikansk kongress som av partipolitiska skäl ger honom odelat stöd, skriver Roland Poirier Martinsson.

Detta är en kolumn. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Valet i USA i tisdags strök balsam på den inflammerade politiken i landet och inger en smula hopp inför framtiden.

Jag tänker inte på att många kvinnor och minoriteter nådde framgångar, även om det är tillfredsställande. Det är andra saker som bådar väl för den kommande mandatperioden och valet om två år, då också presidentämbetet sätts på spel.

LÄS MER: Roland Poirer Martinsson: Varför hatas och hotas inte jag?

Demokraterna tog tillbaka kongressens andra kammare – representanthuset – medan republikanerna behöll första kammaren – senaten. Därmed måste det krig som pågått mellan partierna övergå i vapenvila. Demokraterna kommer inte att kunna hetsa sin progressiva och polariserande politik. Donald Trump kommer inte att ha en republikansk kongress som av partipolitiska skäl ger honom odelat stöd.

Jag är säker på att många republikaner är nöjda med att demokraterna vann andra kammaren av just det skälet, att de slipper smörja Trump och istället kan lägga energi på att samtala med sina demokratiska kolleger.

…de slipper smörja Trump och istället kan lägga energi på att samtala med sina demokratiska kolleger.

Ett ytterligare lugnande besked var att populistiska demokrater inte gjorde särskilt väl ifrån sig. Inom partiet har man undrat hur Trump och hans parti ska bemötas. Bör man gå till attack med demokratiska versioner av Trump – polariserande vulgärpopulister? – eller är väljarna trötta på clowner? Vinner man på att lansera kandidater som är motsatsen till Trump: vuxna, värdiga mittenpolitiker?

LÄS MER: Kolumn: Roland Poirier Martinsson: Sätt föräldrarna i arbetsläger

Valet indikerar att väljarna föredrar det senare, vilket är en signal till demokraterna inför nästa presidentval. Ge oss en kandidat som inte skämmer ut oss. De populistiska falangerna lever kvar inom båda partierna, men kanske har de tappat i styrka.

Inga beslut kommer att kunna fattas utan att partierna har kompromissat.

Slutligen har idén om delad makt mellan kongressen och presidenten, en grundsten i det amerikanska systemet, trätt i kraft. Att partierna nu delar på kongressen förflyttar tyngdpunkten från Vita Huset till Kapitolium, där förhandlingar kommer att stå på den dagliga agendan. Inga beslut kommer att kunna fattas utan att partierna har kompromissat. Väljarna kastade därmed en grabbnäve grus i det politiska maskineriet samtidigt som de försvagade presidenten.

Inom ramen för det realistiska kunde man nästan inte hoppas på något bättre. Väljarna har gjort de politiker som vägrar att lyssna på andra snudd på maktlösa.

Roland Poirier Martinsson

Plus: Republikanerna behöll senaten och kan fortsatta utnämna konservativa domare.

Minus: Elizabeth Warren, Massachusetts, en av USA:s mest hätska politiker, tycks överväga en presidentkampanj.

”Jag har känslan av att det var bättre förr” – möt Roland Poirier Martinsson

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset