Jag får intrycket att politiker är så rädda att stöta sig med skränfockarna i sociala medier att de säger vad som helst för att vara säkra på att inte säga något alls, skriver Roland Poirier Martinsson.

Detta är en kolumn. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Jag tittade på partiledardebatten och somnade. Den var förutsägbar och meningslös, men det här är inte ett uttryck för politikerförakt. De flesta politiker från vänster till höger är kunniga och drivs av att förbättra samhället.

Det finns lallare och de som drivs av att göra karriär, men sådana finns inom alla yrken och dåliga enstaka representanter är inget skäl att avfärda en hel yrkeskår.

Men politikers sätt att prata … Jag får intrycket att de är så rädda att stöta sig med skränfockarna i sociala medier att de säger vad som helst för att vara säkra på att inte säga något alls.

LÄS MER: Roland Poirier Martinsson: Svenska politiker är taffliga och tråkiga

För ett tag sedan påstod exempelvis arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson att vi haft en usel debatt om flyktingmottagning på grund av svenskars rädsla att framhäva sina goda egenskaper. Men skälet var såklart att den som försökte inleda debatten blev kallad främlingsfientlig eller rasist. Skulle skälet varit Jantelagen? Så utomordentligt fånigt.

Dessutom, 2015 hade Johansson nitats för sitt uttalande eftersom det implicerar att det finns ett typiskt svenskt drag: I det här fallet att inte framhäva sig själv.

Nummer två: Stefan Löfven utesluter inte att sätta in militär i förorterna. Problemet är att verkligheten utesluter det och det vet Löfven. Han kastade ur sig tanken av ett skäl: Att låta handlingskraftig genom att luras.

LÄS MER: Roland Poirier Martinsson: Att hålla tyst är också ett politiskt ställningstagande

Nummer tre: Vänsterns påstående att social utsatthet skapar våld. Andelen skötsamma fattiga är långt större än skurkarna och skurkar finns i alla socialgrupper. Varför? Eftersom arbetarens ideal typiskt omfattat ansvar och gott uppförande. Vänsterns förklaring är en bakväg att forma samhället enligt dess ideologiska ideal.

Det nya i samhället är en utarmning av normer inför skola, arbete, myndigheter, polis, medborgerligt beteende och annat. Att det främst drabbar dem som saknar hyfsad stadga i livet är inte konstigt, men osäkerhet och ohyfs kan lika gärna skapas av karriärstokiga föräldrar.

Precis som Ylva Johansson påpekade har det funnits en luddig men icke desto mindre svensk kultur. Den har upplösts av pursvenskar och nu har vi inget att erbjuda dem som flyttat hit. Problemets kärna är, gissar jag, social vilsenhet, inte utsatthet.

Plus: Att demokraternas löjliga påstående att Trump är tokig har avfärdats.
Minus: Att Trump är tokig.

Roland Poirier Martinsson

”Jag har känslan av att det var bättre förr” – möt Roland Poirier Martinsson

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset