Public service har alltid och förblir den politiska maktens megafon, skriver Roland Poirier Martinsson.
Public service har alltid och förblir den politiska maktens megafon, skriver Roland Poirier Martinsson.

Public service måste ha bred underhållning, men det har gått för långt. SVT:s tingeltangel har ofta lika gärna kunnat produceras av tv 3, skriver Roland Poirier Martinsson.

Detta är en kolumn. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Tanken är nu att public service ska finansieras genom våra skatter. Därmed kommer den tillfälliga politiska makten att bestämma över plånboken och risken med ett sådant system är uppenbar: att de som gör public service sneglar mot vad de tillfälliga makthavarna vill se och höra; att politiker rättar budgeten efter vad public service producerar.

Public service problem har annars huvudsakligen varit att man låtit sig ledas av reklamkanalernas bjäfs.

Jag tror att risken är både överskattad och överhängande. För det första, licensen är obsolet när den som inte äger TV ändå kan tillgodogöra sig public service och den som äger TV kanske aldrig ser på SVT. Den tekniska utvecklingen har dock också skapat en kontrollapparat som tvingar public service att vara på tårna när det gäller sitt oberoende.

LÄS MER: Lisa Magnusson: Vi vet redan vilka som förlorar fotbolls-VM

Men, för det andra, public service har alltid och förblir den politiska maktens megafon. Så är det med allt som styrs av den politiska makten. I dag är nog skolan det bästa exemplet, men det var samma sak med statskyrkan (resterna av samma kyrka är fortfarande en sådan megafon, även om propagandans innehåll är ett annat). Finansieringsformen för public service kommer alltså inte att förändra den mekanism som alltid drivit maktens vilja att styra våra tankar.
Vad den däremot ger är en rättvisare finansiering. Att stoppa in kostnaderna i budgeten sätter fokus på att alla i ett öppet samhälle tjänar på public service, också de som inte använder den direkt. Därför bör alla betala, liksom vi betalar för andra samhällsfunktioner vi aldrig utnyttjar men som är av godo för samhället som helhet.

LÄS MER: Kajsa Ekis Ekman: Hur många ord kan man hitta på för att slippa säga klassamhälle?

Public service problem har annars huvudsakligen varit att man låtit sig ledas av reklamkanalernas bjäfs. Public service måste ha bred underhållning, men det har gått för långt. SVT:s tingeltangel har ofta lika gärna kunnat produceras av tv 3. Därför är det viktigt att public service nu också ska koncentrera sig på sin kärnuppgift och sluta konkurrera med privata aktörer. Det har varit en orimlig statlig intervention på den fria marknaden, men också förminskat public service seriösa uppdrag.

En klok konstruktion krävs för att garantera oberoendet, men den medvetenheten finns hos alla partier. Att sno åt sig public service innebär att man skapat en kanal för den politiska motståndare som sitter vid makten i morgon.

Roland Poirier Martinsson

Plus: Alla vackra kvinnor i VM-lagens hejaklackar som TV-producenter inte missar ett tillfälle att visa upp.

Minus: Trånande kvinnor har utsett Islands Rurik Gislason till VM:s snygging nummer ett. Ursäkta, men han är där som fotbollsspelare, inte sexobjekt.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om SVT Skatt