"I USA är våld och vapen hela tiden mentalt och kulturellt närvarande. Sverige är ett av de länder med flest legala skjutvapen per invånare, men här känns det inte – ännu – som om vardagen innehåller vapen", skriver Roland Poirier Martinsson.
"I USA är våld och vapen hela tiden mentalt och kulturellt närvarande. Sverige är ett av de länder med flest legala skjutvapen per invånare, men här känns det inte – ännu – som om vardagen innehåller vapen", skriver Roland Poirier Martinsson.

Man måste finna rätt orsaker för att göra rätt saker. I USA gissar jag att det handlar om att förändra synen på vapen för att psykiskt sjuka som bryter ihop inte ska gå ut på stan med en laddad bössa, skriver Roland Poirier Martinsson om skjutningar i USA.

Detta är en kolumn. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Reaktionerna på masskjutningarna i USA är förutsägbara: om det skjutglada USA hade vett att förändra vapenlagarna skulle dåden bli lika ovanliga som i Sverige.

Problemet är att forskningen visar att frågan är långt mer komplicerad. Studier av olika länder, olika delstater i USA, olika län och städer i amerikanska delstater, tyder på att problemet inte är vapenlagarna. En del studier tyder till och med på motsatsen, att liberala vapenlagar i USA minskar antalet vapenbrott.

LÄS MER: Falska påståenden om skolskjutningen i Florida som du inte ska dela vidare

Det har för övrigt inte blivit lättare att få tag på legala vapen i Sveriges utsatta förorter de senaste åren.

Min förklaring är en annan. I USA är våld och vapen hela tiden mentalt och kulturellt närvarande. Sverige är ett av de länder med flest legala skjutvapen per invånare, men här känns det inte – ännu – som om vardagen innehåller vapen.

Olika kulturer uppbär olika värderingar som leder till skiftande beteenden. Sådant är extremt svårt att förändra med lagstiftning. Man brukar i och för sig säga att den svenska barnagalagen förändrade ett beteende, men det enda vi vet är att beteendet förändrades ungefär samtidigt. Det är lika troligt att lagen kom i rätt tid, att kulturen var redo för förändringen.

LÄS MER: Så spårar svensk polis hundratals illegala vapen – ”utgör ett potentiellt hot”

Jag tror inte att strängare vapenlagar i USA skulle betyda något, lika lite som jag tror att våra vapenlagar är skälet till ökningen av skjutningar i Sverige. Jag tror däremot att man måste finna rätt orsaker för att göra rätt saker. I USA gissar jag att det handlar om att förändra synen på vapen för att psykiskt sjuka som bryter ihop inte ska gå ut på stan med en laddad bössa. Masskjutningarna är i det sammanhanget märkliga. Å ena sidan förstärker de folkets avsky för vapenvåld. Å andra sidan tycks de skapa en självförstärkande spiral, som ytterligare ökar vapnens mentala närvaro i kulturen.

En bra början är att räkna masskjutningarna i USA och leta efter lagstiftning som förändrades innan ökningen märktes. Hittar man inget sådant samband, då är orsaken en annan. Samma sak gäller för vapenvåldet i Sverige. Om vi kan stoppa dem med längre straff, då borde det finnas ett samband mellan skjutningarnas ökning och att vi tidigare infört kortare straff.

Hittar vi inget sådant bör åtgärderna sökas någon annanstans.

Roland Poirier Martinsson

+ Någon som kan spåra att manliga idrottare får mer uppmärksamhet än kvinnliga under OS?
– OS påminner mig igen om hur idrotten blivit en vara som ska säljas. Annat var det på min tid.

”Jag har känslan av att det var bättre förr” – möt Roland Poirier Martinsson

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset