Monstren heter Instagram, Apple, Facebook, Twitter och Google, skriver Roland Poirier Martinsson.
Monstren heter Instagram, Apple, Facebook, Twitter och Google, skriver Roland Poirier Martinsson.

De råkade vara först att snubbla över den nya teknikens potential och behandlas därför i dag som upplysta samhällsbyggare. De är i själva verket inte lämpade att driva en glasskiosk, skriver Roland Poirier Martinsson.

Detta är en kolumn. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Världen har tagits över av blåögda fjantar som inte har en aning om vad de sysslar med.
Gymnasiala drömmare sitter på hundratals miljarder och har tillgång till miljarder människors tankar. Bortom demokratin har de skapat en infrastruktur som hotar just detta demokratiska system och dess rättsväsende. Hjärntvätterimaskinerna lurar offren att jubla över förtrycket och den dynamik som underminerar vår självständighet och staters oberoende.
Monstren heter Instagram, Apple, Facebook, Twitter och Google.

LÄS MER: Lisa Magnusson: Vem, förutom de mest dumlojala, kommer att applådera den här smörjan?

Vi vet att Facebook påverkar val och samlar åsikter på ett sätt som skulle få Hitler och Stalin att salivera. Genom Instagram kan rättshaverister utan påföljd anklaga oskyldiga för grova brott. Twitter har avlossat ett grundskott mot den fria journalistik som utgör det öppna samhällets nödvändiga korrelat. Google och YouTube hjälper onda krafter att sprida rasistiska budskap och falska nyheter.

Termiternas försvar när de gnager sönder bjälklaget för människors rättigheter och värdighet? Att de bara erbjuder ’plattformar’ och inte bär ansvar för brott och övergrepp som begås, sprids och hjälps av tekniken de marknadsför med hjälp av fiffel och dolt spioneri.

Så vilka ligger bakom? Facebook skapades av en student som ville kartlägga snygga brudar och Twitter av ett gäng ynglingar som snart bråkade om bästa platsen på Times middag för världens viktigaste personer. Google var en tjugofemårings önskan att förena world wide web med hur man spelar trummor. Apple – med dumhetsmaskinen iPhone – vann världsherravälde tack vare en flummare som försökte bota sig med örter när han fick cancer.

LÄS MER: Kajsa Ekis Ekman: En spansk val har dött av 29 kilo plast

De råkade vara först att snubbla över den nya teknikens potential och behandlas därför i dag som upplysta samhällsbyggare. De är i själva verket inte lämpade att driva en glasskiosk.

Vi befinner oss i ett okontrollerat socialt experiment som alltmer framstår som livsfarligt. Det styrs av förvuxna tonåringar som omgivits av ja-sägare så länge att de själva faktiskt tror att de äger unika insikter, något de gör i lika hög grad som en bunke slumpmässigt utvalda ynglingar på ett rave i en lagerlokal.

I USA förbereds lagar att avväpna dessa informella diktatorer. Gode Gud, låt det lyckas innan det är för sent.

Roland Poirier Martinsson

Plus: Barbara Bush, ett långt liv levt med integritet och humor.
Minus: Girigheten som drev Tim Bergling in i döden.

”Jag har känslan av att det var bättre förr” – möt Roland Poirier Martinsson i videon nedan

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset