Jonas Cramby är beredd att ta revansch på Rolfs Kök, efter ett förödmjukande krogbesök för många år sedan. Men, stället är trots allt charmerande.

Gustav Hugosson

RECENSION: Rolfs kök – 4 glober

Ända sedan jag började skriva krog­recensioner har jag väntat på ett tillfälle att hämnas på Rolfs kök. Mitt livs absolut första, och mest förödmjukande, krogbesök skedde nämligen här.
Jag var 19 år och trots ett ganska dåligt restaurangsjälvförtroende hade jag ändå bestämt mig för att bjuda min dåvarande flickvän på finkrog. Jag sparade pengar i månader, lärde mig skillnaden på en aperitif och digestif, memorerade i vilken ordning man använder de olika besticken och slog mig med blossande kinder till slut ner i en av de snorhippa John Kandell-stolarna.

Allt gick bra tills det var dags för efterrätt och min vita chokladmousse visade sig vara vitlökssmör. Alltså hundra procent vitlökssmör! Det var fruktansvärt. Jag tittade mig nervöst omkring och såg hur två kockar stod och tokfnissade åt mig från köket. Jag skrattade så klart överseende åt det hela men när jag med flammande hals gick därifrån knöt jag näven i fickan och muttrade, “En dag Roffes. En dag…“
Och nu har alltså den dagen äntligen kommit. I dag är jag inte bara vuxen med krogvana – jag har också ett forum och jag är inte rädd att använda det. Tyvärr kan detta dock bli svårt eftersom Rolfs kök, i  ärlightens namn, är ett ganska så charmerande ställe. Ja, man skulle till och med kunna kalla det en “en modern klassiker”.

Trots att den är över 20 år gammal känns Johan Sandells och Jonas Bohlins inredning fortfarande lika relevant som när jag tvingade i mig det där vitlökssmöret och sedan Johan Jureskog och Klas Ljungquist tog över verksamheten 2003 har vi stockholmare, och en hel del turister, vant oss vid att när som helst kunna titta in för en av deras rejäla och ­allmängiltigt smaskiga klassiker. Som den rödvinsbräserade oxkinden, confiterade fläsksidan eller det som borde vara 08-områdets godaste dessert: Rolfs köks whiskeypudding. Denna får dock Stockholms alla gottegrisar klara sig utan ett tag då Rolfs kök precis bytt till en vårmeny.

Denna betyder bland annat en ganska ljuvlig ljummen isbergssallad med anklever, fläsk­rillette, brioche och honung samt en dallrande bit confiterad griskind med bönröra och rostad blomkål. Den friterade dilammbrässen serveras med stora feta vita sparrisar som, precis som hämnd, smakar bäst ljumna och med lite hemslagen ramslökshollandaise.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset