Jaha, nu har vi fått previews på de nya sedlarna och förlåt mig kära Sverige men de är ju astråkiga. Jag fattar också så mycket som att det har med svensk kultur att göra och att de ska representera det här supersvenska Sverige och yada yada, men kunde vi inte ha valt ut lite roligare människor som kunde göra det?

Astrid Lindgren kan jag gå med på. Hennes verk känner alla till och tycker om och förstår. Men de andra? Kom igen. Här är mina nya förslag.

50-lappen: Evert Taube? Var det verkligen den bästa svenska musikexporten vi kunde komma på? Efter alla dessa meterlånga artiklar som skrivits om hur många svenska artister som toppar listorna i USA och resten av världen, varför väljer man någon så otroligt boring som Evert Taube? Vad är det för kass research? Det skulle vara mycket roligare att betala med Robyn eller Avicii.

100-lappen: Greta Garbo var väl bra och sådär (och ett bra bevis på att Kent inte varit de mest medieskygga kändisarna) men det skulle ju vara tusen gånger finare med en världsberömd svensk skådespelerska som vi alla sett något med och kunde relatera till. Kan vi inte bara välja Malin Åkerman eller Noomi Rapace? Eller någon duktig manlig skådespelare som vi också alla har sett på vita duken. Ska vi inte sätta dit Alexander Skarsgård istället?

200-lappen: Ingmar Bergman i all ära, men om ni på riktigt påstår att han skulle vara bättre än Lukas Moodysson så kan jag tyvärr inte hålla med. ”Fucking Åmål” vs. ”Det sjunde inseglet” = 23-0. Och framförallt kan ju ”Sommaren med Monika” inte ens mäta sig ett dugg med ”Hip hip hora” av Teresa Fabik.

500-lappen. Jag vet inte hur det är med er, men för mig är Birgit Nilsson endast ett namn som kopplas ihop med ”allmänbildning”. Det är väl, återigen, hundra gånger bättre med musikexporter som man känner igen och kan relatera till? Vad är det för fel på Kleerup? Eller Lykke Li? Eller, för att sätta ord på utopin för oss som hört deras duett ”Until we bleed”, båda två?

1000-lappen. Ja, Dag Hammarskjöld var duktig på det han gjorde, absolut. Men det finns ju massor av andra grymma politiker vi borde lyfta fram. Jag vill ha Birgitta Ohlsson, Fredrick Federley eller Gudrun Schyman! Tänk vad fint om man varje gång man betalade fick se en bild på en kvinna som inte lyssnade en sekund på folk som tyckte att hon skulle sluta jobba på grund av sin graviditet. Det, kära vänner, är för Sverige i tiden.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset