Ett av de romerska mynt som hittades i Katsuren-slottet, Okinawa och som nu går att beskådas på stadens stadshus.
Ett av de romerska mynt som hittades i Katsuren-slottet, Okinawa och som nu går att beskådas på stadens stadshus.

Mynt från romerska riket har hittats vid utgrävningar av ett fort i Okinawa, Japan. En av arkeologerna trodde att det var ett skämt.

– Jag trodde att det var några kopior av mynt som turister hade lämnat där, säger arkeologen Hiroyuki Miyagi, till CNN.

Arkeologerna spekulerar nu om att mynten hamnat i Japan efter att ha skickats runt på olika handelsrutter mellan väst och Asien.

Fyndet gjordes vid utgrävningar av ett gammalt fort, på ön Okinawa mitt i Östkinesiska havet. Fortet ska ha varit i bruk mellan 1300- och 1600-talet.

Enligt Japan Times ska de romerska mynten vara gjorda i koppar och på dess sidor ska mynten vara präglade med Konstantin I:s profil och en romersk soldat med ett spjut. Det får arkeologerna att tro att mynten präglades någon gång mellan 300-400 efter Kristus. Förutom de romerska mynten har forskarna även funnit ett mynt från Ottomanska riket, daterat 1687, och ytterligare fem små runda metallbitar, som arkeologerna tror är mynt.

Varifrån mynten kommer och hur det kommer sig att de dyker upp i Japan har däremot forskarna svårt att svara på. Men det är känt att fortet, som finns på UNESCO:s världsarvslista, haft handelsrelationer med Kina och andra närliggande asiatiska länder redan under 1500- och 1600-talen.

– Vi tror inte att det finns en direkt länk mellan det romerska riket och Katsuren-fortet, men fyndet visar hur regionen här handlade med resten av Asien, säger en kommuntjänsteman, Masaki Yokou, till CNN.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset