Mitt Romney har hamnat i blåsväder efter att på en smygfilmad video kallat hälften av amerikanerna för bidragsberoende "offer" som inte betalar skatt.

– Det är 47 procent som stödjer honom, som är beroende av staten, som ser sig själva som offer, som tror att det är statens uppgift att ta hand om dem, som anser att de har rätt till sjukvård, mat, bostad och allt möjligt, sade Romney vid ett möte med välbärgade donatorer till hans valkampanj.

Senare på kvällen höll Romney en presskonferens där han försvarade sitt uttalande:
 
– Det är människor som inte betalar någon inkomstskatt. Så vårt budskap om lägre skatt är inte relevant för dem. Jag kommer aldrig att klara av att övertala dem att ta ansvar för sina egna liv.
 
Romney uppmanade också den ansvariga för videon att kliva fram:
 
–  Jag skulle uppskatta om den person som har släppt det här klippet kunde släppa hela videon. I videon hör man bara mitt svar, så jag vet inte exakt vad frågan var.
 
Enligt Demokraterna visar Romney att han är en mångmiljonär som inte förstår sig på vanligt folk.
 
– Det är chockerande att en kandidat förklarar för rika donatorer att halva USA ser på sig själv som offer med rätt till socialhjälp. Det är svårt att vara president för alla amerikaner när man så föraktfullt avskriver halva nationen, säger Obamas kampanjledare Jim Messina.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset