Ronja Lagerström beräknas föda när trycket på förlossningsmottagningarna är som högst.
Ronja Lagerström beräknas föda när trycket på förlossningsmottagningarna är som högst.

Sjukhus tvingas hänvisa födande mammor till andra sjukhus. ”Det hade varit skönt att veta hur det ser ut. Hur många är det som inte får plats?”, frågar sig blivande mamman Ronja Lagerström.

Sommarmånaderna närmar sig med stormsteg och som tidigare förväntas bristen på förlossningsplatser bli stor.

– Man hör att det finns få platser och att det är som svårast under sommaren. Jag har googlat, men det finns ingen statistik. Det hade varit skönt att veta hur det ser ut. Hur många är det som inte får plats?, frågar sig Ronja Lagerström.

Hon är en av alla mammor som beräknas föda nu i sommar.

Det råder en nationell barnmorskebrist. Låga löner och hög arbetsbelastning gör att få väljer att utbilda sig till barnmorskor. Förlossningsplatsbristen beror sällan, trots namnet, på brist på sängar.
Det är istället bristen på kompetent personal som gör att födande kvinnor tvingas köras i baksätet mellan sjukhusen för att få plats.

– Man har inte utbildat tillräckligt många barnmorskor de senaste fem åren, och det gör att det är svårt att tillgodose den barnmorskebemanning som behövs runt om i landet, säger Pia Teleman, verksamhetschef för kvinnovården på Skånes universitetsjukhus i Malmö och Lund.

LÄS MER: Barnmorskan: Så stressig är en natt på förlossningen – minut för minut 

En kombination av brist på barnmorskor, personal som tar semester samt att många barn föds samtidigt bör ses som anledningen till att förlossningsplatsbristen ofta blir som synligast under sommarmånaderna.
Förlossningsprognoser finns tillgängliga på nätet, men det kan vara svårt att sätta siffrorna i en kontext.

– Det går att se hur många som skrivits in på respektive barnmorskemottagning, men det finns ingen information om hur stor kapacitet mottagningarna har. Den informationen skulle jag vilja ha, för då skulle jag kanske välja en annan mottagning istället, säger Ronja Lagerström.

I Skåne är antalet förlossningar hittills i år färre än i fjol, vilket har lättat på trycket. I Göteborg har man de förlossningsplatser som behövs, men man kämpar med att rekrytera barnmorskor. I Stockholm är trycket fortsatt högt.

LÄS MER: Alla har rätt till en bra förlossning – inte bara friska och rika

– Prognoserna talar för att vi har en ökning av förlossningar under maj och sommaren. Vi planerar för att kunna ta hand om topparna, men det kommer nog vara så i sommar att vi får den här typen av oförutsägbara toppar som gör att vi behöver utnyttja precis alla förlossningsenheter som vi har inom länet, säger Johan Bratt, chefläkare vid Stockholms läns landsting.

Ronja Lagerström beräknas föda på midsommar, och hon är orolig över att behöva föda sitt barn på annan klinik i sista stund.

– Jag vill veta hur många det är som faktiskt berörs av den här bristen, så att jag kan slappna av. Statistik skulle faktiskt lugnat, men nu får man istället ingenting, säger hon.

Antal hänvisade till annat sjukhus i Stockholm

2014: 2250 av 29 308 förlossningar 

2015: 2143 av 29 330 förlossningar

2016: 2124 av av 29 443 förlossningar

Stockholms läns landsting

LÄS MER: 17 saker du borde tänka på när du ska föda barn 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset