När 44-åriga Ronny Sjaunja i Gällivare skulle skotta sitt tak slutade det med han begravdes under meterhöga snömassor. Han befann sig under snön i 15-20 minuter. "Jag försökte skrika men det fanns inget syre", säger han till Metro.

Under lördagen, runt klockan 13:30, klev 44-åriga Ronny Sjaunja i Gällivare upp på sitt hustak för att skotta ned snön, någonting NSD tidigare skrivit om.

– Jag skulle egentligen inte skotta taket. Det brukar rasa ner, men det var ett släp jag skulle flytta på jag tänkte att jag skulle ta bort lite, säger Ronny till Metro.

► LÄS MER: Får begravda under snön i 18 dagar – lever

Det var från början inga problem, Ronny gick från den ena taksidan till den andra. Men han han bara ta några spadtag innan det plötsligt knakade till. Sedan minns Ronny ingenting.

Ronny begravdes under snömassorna. Ronnys fru och ett grannpar försökte gräva fram honom, förväges. Först när SOS Alarm larmats och ankommit med räddningstjänst och ambulans kunde Ronny grävas fram. Enligt NSD ska det ha varit svårt att hitta honom under snömassorna, och först efter intensivt grävande kunde Ronny tas ut. Då hade han legat under snön i uppemot 15-20 minuter.

– Jag låg där och var som ett skruvstäd. Det var en meter blötpackad snö. Jag kunde bara krafsa. Jag fick panik och försökte skrika men det fanns inget syre.

Ronny fick under lördagen vård på intensivvårdsavdelning på Gällivare sjukhus, och mår idag bra med tanke på omständigheterna.

– Jag fick ingen komplikationer. Jag är bara lite öm, i kroppen, men det får man ta, säger Ronny. 

► LÄS MER: Begravdes levande i rasmassorna – hittades efter 60 timmar

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset