Tyngdlyftaren Angelica Roos har anpassat sig till de speciella skivstängerna i OS.
Tyngdlyftaren Angelica Roos har anpassat sig till de speciella skivstängerna i OS.

Angelica Roos, Sveriges första OS-tyngdlyftare på 20 år, har kopplat greppet.Nu gäller det bara att hiva upp 200 kilo.

Skivstängerna som används i OS är gjorda i Kina och likadana som de som användes i Peking-OS 2008. Vikten är densamma, 15 kilo, men de flesta aktiva är ändå ovana att hantera dem.

Angelica Roos fick vänta i fem dygn på sin nya stång under förlägret i Rio Maior, Till slut kom den fram och nu känner sig den 26-åriga göteborgskan redo.

– Det jag upplever som en skillnad är själva greppet på den, det är lite annorlunda. Man tror att den ska vara glatt när man känner på den först, men sedan är det jättebra grepp ändå.

– Det är en viktig detalj, absolut, men jag har lätt för att anpassa mig.

Av OS-deltagarna i 58 kilo är Roos rankad tia. Och för att placera sig bland de tio främsta behöver hon sannolikt nå sina svenska rekordnivåer. Hon har 197 kilo som rekord i sin viktklass, men i SM i somras lyfte hon 200 kilo i 63-kilosklassen.

Sveriges tyngdlyftningsambassadör i Rio är förstås ovan vid den olympiska miljön.

– Klart det är annorlunda än en vanlig tävling, med alla sporter och alla idrottare samlade på samma ställe. Man bor tillsammans, lever här i OS-byn tillsammans, säger hon.

– Men jag var med i Universiaden för två, tre år sedan i Kazan, Ryssland. Det var faktiskt jättebra som förberedelse. lnte lika stort som det här, men samma uppbyggnad.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset