Nico Rosberg firar segern i Japans formel 1-lopp. Max Verstappen, till vänster, slutade tvåa och Lewis Hamilton blev trea.
Nico Rosberg firar segern i Japans formel 1-lopp. Max Verstappen, till vänster, slutade tvåa och Lewis Hamilton blev trea.

Nico Rosberg kommer allt närmare VM-titeln i formel 1.Vinsten i Japans GP-lopp gör att han utökar sin ledning till stallkamraten Lewis Hamilton med bara fyra tävlingar kvar att köra.

Pappa Keke Rosberg blev formel 1-världsmästare 1982. Nu är sonen Nico på väg att göra familjetradition av den spektakulära racingdisciplinen och dessutom få revansch för andraplatserna i sammandraget de två senaste säsongerna.

Det i så fall på bekostnad av britten Lewis Hamilton som stått som vinnare vid båda tillfällena. Tack vare segern i Japan drygade Rosberg ut sin ledning i den sammanlagda ställningen till 33 poäng ned till stallkamraten i Mercedes.

Gapet kunde ha blivit ännu större. Hamilton var riktigt illa ute i loppet där han efter en svag start tappade sex placeringar. Han reparerade dock skadan och försökte under de sista varven desperat att ta sig förbi Max Verstappen, Red Bull, men fick nöja sig med en tredjeplats.

Allt stämde

För Rosberg var triumfen i Japan hans första på tre försök från pole position.

– Jag fick allt att stämma men det är fortfarande en bra bit kvar och jag försöker bara hålla huvudet kallt, sade tysken själv efter loppet.

Rosberg räknar inte bort Hamilton.

– Jag vet mycket väl att det är 33 poäng ned. Det är bättre åt det hållet än tvärtom men det är fortfarande Lewis och han kommer att ge allt i de fyra sista loppen, sade han.

"Felfritt race"

Hamilton var förstås inte nöjd.

– Jag gjorde mitt bästa utifrån var jag hamnade i loppet. Jag gjorde ett misstag, fick hjulspinn och fick jobba mig upp, sade han.

I och med de två pallplatserna säkrade Mercedes konstruktörstiteln för tredje säsongen i följd.

Marcus Ericsson slutade på 15:e plats. Han var nöjd med körningen men ansåg att Sauberstallets depåstrategi kostade honom ett par placeringar.

– Jag tycker att jag gör ett felfritt race, sade svensken till Viasat Sport.

Eugene Hoshiko/TT/AP
Nico Rosberg firar segern i Japans formel 1-lopp. Två slutade Max Verstappen till vänster om Rosberg med Lewis Hamilton, till höger, på en tredjeplats.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset