Nico Rosberg hyllas efter att ha säkrat VM-titeln i formel 1.
Nico Rosberg hyllas efter att ha säkrat VM-titeln i formel 1.

Det var ett taktiskt rävspel i hög – men inte högsta – fart.Lewis Hamilton bromsade så gott han kunde i Abu Dhabi men Nico Rosberg klarade andraplatsen och säkrade VM-titeln i formel 1.– Jag är väldigt stolt, sade 31-årige Rosberg.

I och med att stallkamraten Lewis Hamilton vann säsongens sista F1-lopp behövde Nico Rosberg bli som sämst trea i Abu Dhabi.

Det hade inte varit några som helst bekymmer om han inte hade haft en bromskloss framför sig. Hamilton trotsade Mercedes-stallets order om att öka tempot i slutet av loppet och luskörde för att om möjligt ge Sebastian Vettel, Ferrari, och Max Verstappen, Red Bull, chansen att köra om Rosberg.

Tysken höll dock undan och kunde säkra sin första VM-titel, fem poäng före Hamilton. Därmed blev han familjens andra världsmästare, efter pappa Kekes triumf 1982.

– Jag är mycket stolt över att ha åstadkommit samma sak som pappa gjorde. Med killarna som kom i kapp mig blev avslutningen inte den mest njutbara, sade Rosberg.

"Låt oss tävla"

Hamilton har tre VM-titlar 2008, 2014 och 2015 och gjorde alltså vad han kunde för att försvara titeln. Britten startade från "pole position" och var i ledning från start till mål. När han ombads köra fortare svarade han bara:

– Glöm inte att det är jag som leder. Låt oss tävla.

Direkt efter loppet pratade de två Mercedes-förarna inte med varandra men under prisceremonin svalde Hamilton stoltheten och gav Rosberg en kram.

– Stort grattis till Nico. Bra jobbat grabben, sade han.

"Ska vara monster"

Den svenske Sauber-föraren Marcus Ericsson startade från den 22:a rutan längst bak i fältet och körde upp sig till 15:e plats. Efteråt var han nöjd med sin insats.

– Jag gjorde det enligt planen med ett depåstopp. Det var bra, jag slog Felipe (stallkollegan Nasr) och han startade en bit före mig (ruta 19). Jag skötte däcken bra, sade han till Viasat.

Ericsson ser redan nu fram emot fortsättningen i Sauber 2017.

– Ge det en vecka eller två så kommer jag att vara sugen att köra igen. Det ska bli otroligt roligt att köra snabbare bilar (ett nytt reglemente införs nästa säsong). Det ska vara monster i F1. Det blir mer spektakulärt för publiken och mer spektakulärt att köra. Jag tror att det kan bli en riktigt häftig säsong.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset