Justin Rose (mitten), första OS-guldmedaljören i golf sedan 1904.
Justin Rose (mitten), första OS-guldmedaljören i golf sedan 1904.

Henrik Stenson blev inte den förste olympiske golfmästaren på 112 år.Justin Rose avgjorde med ett slag som höll guldklass på sista hålet.– Det var ett riktigt bra slag, säger engelsmannen.

Det har diskuterats om det var rätt att avgöra OS-golfen med slagspel, men till slut handlade allt ändå om en uppgörelse av ren matchkaraktär. Henrik Stenson mot Justin Rose, duon som bildade en europeisk succéduo i senaste Ryder Cup.

Den här gången kunde bara en av vännerna vinna – och till slut var det Justin Rose som fick kliva upp överst på den första golfprispallen i OS sedan 1904.

"Krävdes allt av mig"

Avgörandet kom när Rose slog tredjeslaget på 18:e hålet mycket nära flaggan med en wedge.

– Mycket handlade om att jag hade slagit ett riktigt bra andraslag, så att jag gav mig själv en bra vinkel rakt in i vinden. När jag vann US Open på Merion (2013) var jag förvånad över hur lugn jag var, och det var lite samma sak nu, säger han.

– Men det krävdes allt av mig och jag fick kämpa hårt. Allt jag någonsin har lärt mig fick jag nytta av i dag.

Ledningen skiftade mellan Stenson och Rose flera gånger. Med fem hål kvar ledde Stenson med ett, med tre hål kvar hade Rose vänt och ledde med ett, innan Stenson utjämnade på 16:e hålet.

Birdie avgjorde

Det fina inspelet från Rose på 18:e tvingade Stenson att försöka få i sin ganska långa birdieputt. I stället treputtade svensken – och Rose kunde enkelt sänka sin birdie och sträcka armarna i luften. En knapp halvtimme senare fick han ta emot guldmedaljen inför storpubliken på OS-golfbanan i utkanten av Rio.

– Det var ett surrealistiskt ögonblick (på medaljceremonin), ett ögonblick man har sett i många andra sporter och tidigare den här veckan, säger han.

– Det här skiljer sig från andra tävlingar. Och i dag var publiken lite som i Ryder Cup, med grupper av fans som verkligen försöker pusha dig framåt.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset