Henrik Stenson och Justin Rose under den gemensamma träningsrundan.
Henrik Stenson och Justin Rose under den gemensamma träningsrundan.

De bildade en europeisk succéduo på Gleneagles för två år sedan.Mycket talar för att Justin Rose och Henrik Stenson kamperar ihop även i årets Ryder Cup.– Vi känner oss bekväma tillsammans, säger engelsmannen.

Tre matcher tillsammans, tre segrar. Justin Rose och Henrik Stenson gjorde i stort sett allting rätt tillsammans när Europa vann Ryder Cup senast, bland annat efter att ha stått för tio raka birdies i en bästbollmatch.

Den här veckan har Rose och Stenson nyckelroller om Europa, med sex debutanter i laget, ska kunna behålla Ryder Cup-bucklan i ytterligare två år. Sannolikt får de chansen att spela tillsammans direkt i fredagens inledande foursomematcher.

– Vi spelar golf väldigt lika. Vi slår bollen ungefär lika långt och kan dra nytta av varandra där, när det gäller klubbval. Statistiskt spelar vi ganska lika och hur vi slår bollen är vår styrka, säger Justin Rose.

Har bott grannar

Han och Stenson känner varandra väl, på flera plan. De har tidigare bott grannar i Florida och gjorde upp om OS-guldet i Rio de Janeiro i somras, då Rose avgjorde med en birdie på sista hålet. Veckans första träningsvarv på Hazeltine spelade de tillsammans, en liten föraning om vad som troligen väntar när tävlingen drar igång.

– Slagen som Henrik slår känner jag mig bekväm att se, det känns bekant. Sedan kommer våra caddies, "Fooch" och "Lordy", överens otroligt bra. Så när vi går ut på golfbanan är det inte bara ett lag med mig och Henrik. Det är ett lag med fyra som känner sig bekväma tillsammans, säger engelsmannen.

Henrik Stenson har vunnit fem av sina totalt elva matcher i Ryder Cup, så merparten av svenskens segrar har alltså kommit i par med Rose.

– Det hjälper mycket att känna spelaren som du spelar tillsammans med, och man får inte ha någon ånger. Man ska inte vara där ute och be om ursäkt för dåliga slag, båda försöker sitt bästa och det är ingen som försöker slå dåliga slag med flit, säger Stenson.

– Man måste bara gå vidare och man måste spela bra om man ska vinna matcher. Foursome är troligen den svåraste spelformen att få rätt.

Flera tunga titlar

USA är favorit på hemmaplan, trots tre raka europeiska segrar. Och trots att Europas spelare har tagit flera tunga titlar i år. Masters (Danny Willett), British Open (Stenson), OS (Rose) och Fedex Cup (Rory McIlroy) har alla vunnits av européer.

– Segrarna visar att vi har spelare som kan spela sin bästa golf när det gäller, säger Rose.

Ett första besked om hur långt det räcker kommer på fredag.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset