Antalet fall av fästingsjukdomen TBE minskar, men varje år insjuknar upp emot 200 svenskar av viruset. Rose-Marie Aldén var nära att dö när hon smittades av TBE. ”Det var fruktansvärt” säger hon till Metro.

TT/Privat

Rose-Marie Aldén var nära att dö när hon smittades av det fästingburna viruset TBE.

En minst sagt otrevlig baksida med sommaren är risken att bli biten av en fästing. De små blodsugarna uppfattas inte bara av många som äckliga, utan kan också göra oss svårt sjuka i borrelia och TBE. 

Den värsta av de två fästingburna sjukdomarna är TBE, en virussjukdom som till skillnad från borrelia inte går att bota. Varje år smittas omkring 200 svenskar av TBE, men de senaste åren har antalet anmälda fall till Folkhälsomyndigheten minskat. 

– Vi vet inte säkert, men tror att det beror på att fler och fler vaccinerar sig, och att man nu har kommit upp i så många vaccinerade att vi får en effekt på antalet fall, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten.

LÄS MER: Att ta bort fästingar med hjälp av en tops kan göra dig sjuk

Smittas man av TBE kan man drabbas av hög feber, svår huvudvärk och i vissa fall kramper och förlamningar. Symptomen orsakas av att viruset ger en inflammation i hjärnan, och kan vara mer eller mindre framträdande. Vissa märker knappt av sjukdomen medan andra blir svårt sjuka.

Rose-Marie Aldén, 62, från småländska Älmhult var nära att dö när hon smittades av TBE efter en golfrunda på Öland. Ungefär en vecka efter att hon hade borstat bort två små fästingar från ena benet blev hon plötsligt sjuk.

– Det kändes först som ett förkylningsvirus och jag var allmänt risig med illamående och feber, säger Rose-Marie Aldén till Metro. 

Men sedan blev hon bara sämre och sämre, hon fick 40 graders feber och blev sängliggande. Trots flera besök på vårdcentralen kunde läkarna inte hitta vad det var för fel.

– Så vi tänkte att det väl var någon sommarsjuka. Men jag var var riktigt dålig och kunde inte äta. 

Sedan blev Rose-Marie så sjuk att hon inte längre var sig själv. Hon visset inte längre vem hon var och kände inte igen sin familj. Läkarna visste inte vad de skulle göra och förberedde familjen på det värsta. 

– De sa att de inte visste hur det här skulle gå, men att jag förmodligen inte skulle klara det. Det var fruktansvärt, säger Rose-Marie Aldén.

LÄS MER: Här är sjukdomarna som kan sabba semestern

Men efter över en månad in och ut på sjukhus kunde man på lasarettet i Växjö till sist konstatera att Rose-Marie hade drabbats av TBE. Eftersom det inte finns någon behandling mot sjukdomen fick man hoppas på det bästa. Och sakta men säkert började Rose-Marie att repa sig. 

– Det tog väldigt lång tid men jag hade tur som klarade mig, säger Rose-Marie, som fortfarande blir påmind om sjukdomen, trots att det nu har gått 13 år sedan hon blev sjuk. 

– Många minnen försvann och det märker jag fortfarande av. Men jag har fått en andra chans, säger hon. 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Hälsa