Vidar Kjartansson i MFF:s match mot Gif Sundsvall i söndags.
Vidar Kjartansson i MFF:s match mot Gif Sundsvall i söndags.

Malmö FF säljer skytteligaledaren Vidar Örn Kjartansson till Maccabi från Tel Aviv.Affären får kritik av storstjärnan Markus Rosenberg.– Vi har satt oss i en situation där vi, till skillnad från alla andra allsvenska lag, inte behöver sälja, säger han till Expressen/Kvällsposten.

Vidar Örn Kjartansson kom till Malmö FF från Kina inför säsongen och leder den allsvenska skytteligan med 14 mål. Fler blir det inte.

Den isländske stjärnan är klar för Maccabi Tel Aviv.

"Det har varit ett stort intresse för Vidar i sommar och vi har valt att acceptera ett bud från Maccabi. Vi har många bra spelare i truppen och jag är övertygad om att vi kommer att ha fortsatta framgångar i allsvenskan", säger Malmös sportchef Daniel Andersson till klubbens hemsida.

Fyraårskontrakt

Kjartansson har skrivit på ett fyraårskontrakt. Enligt uppgifter i israeliska medier får MFF omkring 33 miljoner kronor för Kjartansson som hade två år kvar på kontraktet.

För dåligt, tycker anfallskollegan och förre landslagsstjärnan Markus Rosenberg. I en intervju med Expressen/Kvällsposten riktar Rosenberg skarp kritik mot den egna klubbledningen.

– Jag vet inte om det handlar om att vi visar ett minusresultat, men oavsett så har jag svårt att förstå det när vi ligger där vi ligger, när det är så tajt med Norrköping och det är tio matcher kvar. Jag tror inte att hans värde skulle gå ner på tio matcher, snarare tvärtom. Stämmer siffrorna så tycker jag inte att det är tillräckligt bra betalt heller, säger Rosenberg.

– Vi har satt oss i en situation där vi, till skillnad från alla andra allsvenska lag, inte behöver sälja. De två åren i Champions League har gjort att vi inte ska behöva sätta oss i den här situationen.

På frågan vad det sportsligt betyder att förlora Kjartansson, svarar Rosenberg:

– Självklart är han viktig. Han har gjort 14 mål. Självklart är det en försäljning som gör att truppen blir tunnare.

"Det svåraste man kan göra"

Maccabi tränas av Jordi Cruyff, son till förre storspelaren Johan Cruyff. Kjartansson själv säger till Expressen/Kvällsposten att det inte var ett enkelt beslut.

– Det var inte jag som krävde att få lämna. Malmö FF tackade ja till budet och jag bestämde mig för att se vad som erbjöds. Det var ett lockande bud för mig också, det ska jag inte ljuga om men att lämna en klubb som Malmö FF är troligtvis det svåraste man kan göra för det är en fantastisk klubb. Det tog lång tid att fatta det här beslutet.

MFF leder allsvenskan, en poäng före IFK Norrköping.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset