Rospiggarna vände SM-finalen i speedway mot Dackarna och tog guld.
Rospiggarna vände SM-finalen i speedway mot Dackarna och tog guld.

Underläge, en tidig krasch och ett långt strömavbrott.Inget kunde stoppa Rospiggarna som körde över Dackarna i finalreturen, 59–31, och tog första SM-guldet i speedway på 14 år.– Jag började gråta. Jag erkänner det, sade lagledaren Mikael Teurnberg.

Dackarna hade sex poäng (48–42) tillgodo från tisdagens hemmamatch i Målilla. Det räckte inte på långa vägar.

Grundseriesegraren och slutspelsdominanten Rospiggarna åt upp försprånget i ett nafs hemma i Hallstavik, trots att hemmaföraren John Lindman körde in i lagkamraten Max Fricke i det andra heatet.

När Andreas Jonsson – som kört finalerna med frakturer på revben, tumme och nyckelben – körde om Kacper Gomolski och vann det tredje heatet var det helt jämnt sammanlagt, 54–54.

– Vi fokuserade på körningen och inte på poängställningen. Vi har gjort en otrolig säsong och jag är jätteglad för lagets skull, sade lagkaptenen till C More.

"Högre än allt"

Rospiggarna lämnade Dackarna långt efter sig och tog SM-guld via sammanlagt 101–79. Jonsson värderade segern inför 8 012 åskådare som karriärens största.

– Högre än allt. Det har varit en tung resa men nu har vi till och med fått tillbaka publiken, sade han.

Efter fyra heat var hemmalaget förbi och när ett domarbeslut gick Rospiggarnas väg i 1–5-läge i det påföljande racet – Dackarnas Rune Holta uteslöts trots att det var Rospiggarnas Timo Lahti som orsakade omkullkörningen – var det mer eller mindre avgjort.

"Svårt att ta in"

Dackarna fick chansen att samla tankarna och trimma motorcyklarna under ett strömavbrott efter det sjunde heatet men Rospiggarna fortsatte att dominera.

Efter tolv heat var det över, när Rospiggarna skaffat sig en ointaglig 16-poängsledning.

En stor del i guldet har lagledaren Mikael Teurnberg som vände den nedåtgående trenden efter storhetstiden runt millennieskiftet.

– Det är svårt att ta in. Det är mycket känslor just nu. Det har varit en lång och fruktansvärd resa, sade Teurnberg.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset