Dilma Rousseff i Brasília.
Dilma Rousseff i Brasília.

Brasiliens avstängda president Dilma Rousseff medger misstag men säger att hon inte har gjort något som gör att hon förtjänar riksrätt, i ett framträdande drygt en vecka innan hon ställs inför rätta.– Jag är oskyldig. Det finns ingen orättvisa som är mer förödande än att fälla en oskyldig person.

Hon anklagas för att ha dolt budgetunderskott på olaglig väg och kommer sannolikt att avsättas.

Riksrätten inleds i senaten den 25 augusti, fyra dagar efter det att de olympiska spelen i Rio avslutats.

I ett brev till folket, som hon läste upp i huvudstaden Brasília, upprepade Rousseff sin önskan om att Brasilien ska hålla nyval för att ta sig ur den politiska krisen i landet.

Folkomröstning och nyval

Rousseff sade att om hon skonas av senaten, kommer hon stötta en folkomröstning om att hålla nyval och valreformer för att genomföra en "djup förvandling" av ett system som de flesta brasilianare anses korrupt.

– Jag har lyssnat till den tuffa kritiken mot min regering, för de fel som har begåtts. Jag accepterar denna kritik med ödmjukhet och beslutsamhet, så att vi kan bygga en ny väg framåt, sade Rousseff, samtidigt som hon återupprepade sin kritik om att det hela är en förklädd kupp.

– Vi måste stärka demokratin i vårt land, och för att göra detta måste senaten stänga riksrättsprocessen och, med tanke på obestridliga bevis, erkänna att det inte finns något brottsligt ansvar.

Processen väntas pågå i några dagar. Senaten måste rösta med två tredjedels majoritet för att avsätta presidenten. Om det händer, kan interimspresident Michel Temer stanna på sin post till valet 2018.

Korruptionsutredning öppnas

Samtidigt med Rousseffs tal kommer förnyade anklagelser mot henne. Högsta domstolen har godkänt att en utredning öppnas för att titta på ytterligare detaljer om att hon och tidigare president Luiz Inácio "Lula" da Silva arbetat för att försvåra utredningen av ett korruptionsärende kopplat till härvan kring det statliga oljebolaget Petrobras, enligt tv-kanalen Globo News.

Det handlar om att hon tidigare i år utnämnde "Lula" till stabschef, vilket skulle ge immunitet mot åtal i en vanlig domstol, en utnämning som stoppades av högsta domstolen.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset