Ruben Östlund var på plats på Way out west under fredagen.
Ruben Östlund var på plats på Way out west under fredagen.

Snart är det dags för Ruben Östlunds Guldpalmen-prisade film The Square att få svensk biopremiär. Förutom att genomföra en visning av filmen har Way out west också byggt upp det konstverk som har en central roll i filmen på festivalområdet. På fredagen var regissören på plats för att berätta om installationen.

Konstverket är en ruta uppbygd av stenar och med en plakett som informerar om att rutan är en frizon där alla har samma rättigheter och skyldigheter. Den ska inte ha någon politisk eller religiös laddning och man ska kunna lämna ägodelar i den utan att de blir stulna menar Ruben Östlund, som berättar att han funderar på att ställa sin Guldpalmen-statyett i den permanenta ruta som ska byggas i Göteborg framöver, i en vecka.

– Precis som ett övergångsställe är en överenskommelse i det offentliga rummet om att bilar ska stanna så att fotgängare kan passera så borde man kunna göra en överenskommelse om en sådan här plats, säger Östlund.

LÄS MER: Så hyllades Östlund efter Cannesvinsten

Just nu finns det rutor på två ställen i Norge och en i Värnamo. Det var den första som Ruben Östlund och medskaparen Kalle Boman byggde och den har varit plats för manifestationer och demonstrationer. En ruta till ska byggas inne i Göteborg och om den som finns på festivalområdet blir kvar efter festivalen återstår att se.

– Chefen för Slottsskogen är sugen, säger Ruben Östlund.

I samband med att konstverket i Värnamo byggdes började Östlund också att skriva på manuset till en film där konstverket har en central roll.

LÄS MER: Elisabeth Moss: Allt är jobbigare med Ruben”

Den 25 augusti har filmen The Square svensk biopremiär, efter att ha vunnit Guldpalmen i Cannes och fått fin kritik.

Hur tror du att filmen kommer att tas emot av den svenska biopubliken?

– Vi hade en visning i Trollhättan och då kom humorn i samspelet mellan svenskan och danskan fram på ett sätt som den inte gjorde nere i Frankrike. Lillebrorskänslan hos danskarna kom fram även hos skådespelarna under inspelningen. Vi får se om vi kan få till en klassisk scen som Ernst Hugo Järegård i ”RIket”, säger Ruben Östlund.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om way out west