Rumänien flyttar sin ambassad i Israel till Jerusalem.
Rumänien flyttar sin ambassad i Israel till Jerusalem.

Enligt Rumäniens premiärminister Viorica Dancilas väljer nu landet – som blir EU:s första – att göra som USA och flyttar sin ambassad i Israel till Jerusalem, uppger AFP.

En representant för det regerande socialdemokratiska partiet (PSD) i Rumänien sa på fredagen att landet flyttar sin Israel-ambassad till Jerusalem. Det skriver AFP. Enligt representanten har även Rumäniens premiärminister, Viorca Dancilas, bekräftat beslutet och sagt att beslutet om att flytta ambassaden togs redan på onsdagen och att ”procedurerna för en flytt har påbörjats”.

Rumänien blir således det första landet inom EU, och andra land efter USA, att flytta sin ambassad till det omtvistade Jerusalem. USA:s president Donald Trump meddelade i december 2017 att de som första land flyttar sin ambassad i Israel till staden. Det kontroversiella beslutet har fördömts av 128 länder. Trump själv hyllade sitt beslut och sa att det var en ”magnifik hyllning till freden”, som SVT rapporterat.

Trump har för avsikt att besöka Jerusalem för att öppna ambassaden under maj månad i år.

Enligt den rumänska representanten, vid namn Liviu Dragnea, anses flytten av den rumänska ambassaden vara av stort symboliskt värde och ”väldigt värdefullt för den amerikanska administrationen”.

– Jag tror att beslutet kommer generera stora fördelar för Rumänien. Det är också ett pragmatiskt antågande. Precis som alla andra, har Israel rätt att etablera sin huvudstad vart de vill, säger han enligt AFP.

LÄS MER: Palestinsk uppgivenhet i Bryssel

Det här handlar det om

Staden Jerusalems status har länge varit en omtvistad fråga. Staden är helig för såväl judendomen och islam som för kristendomen. När FN år 1947 antog en delningsplan för Palestina – som ledde till skapandet av Israel – skulle Jerusalem anses som en internationell stad mellan de judiska och arabiska stater som skulle skapas. Men under det israeliska kriget 1948 delades staden och den västliga delen blev till den judiska, medan den östliga blev den arabiska.

När Jerusalem år 1949 utnämndes som Israels huvudstad erkändes den aldrig som det internationellt.

LÄS MER: Därför är USA:s erkännande av Jerusalem som Israels huvudstad kontroversiellt

Israel har trots avsaknaden av ett internationellt erkännande satt sin regering och parlament i staden, och Jerusalem har sedan dess kallats för Israels eviga och odelbara stad. Samtidigt har palestinierna krävt att staden ska utgöra huvudstaden i Palestina.

På grund av detta har omvärlden istället behandlat den israeliska staden Tel Aviv som Israels huvudstad, och det är främst där som många länder har sina ambassader.

Att Trump väljer att flytta USA:s ambassad till Jerusalem väcker därför oro i regionen. Bland annat har Palestinas president sagt att det får allvarliga konsekvenser för fredsprocessen, säkerheten och stabiliteten i regionen och världen. Även Sveriges utrikesminister Margot Wallström har kallat beslutet för ”katatrofalt”.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om israel Rumänien