Nu har Ellen Strömbäck blivit gudmor åt snart fyra veckor gamla Nikolas.
Nu har Ellen Strömbäck blivit gudmor åt snart fyra veckor gamla Nikolas.

När Ellen Strömbäck var på väg hem fick hon syn på en rumänsk familj med en nyfödd bebis på gatan. Nu bor familjen hos Ellen – och hon har startat en insamling för att hjälpa dem att flytta hem igen.

På tisdagskvällen förra veckan hade Ellen Strömbäck, 30, varit på teater. Klockan var omkring 22 och hon var på väg hem till lägenheten i Stockholm när hon fick syn på någonting som fick henne att reagera.

– På en gräsplätt satt ett par med en liten bebis. Jag tyckte att det såg lite konstigt ut och gick fram och frågade om de var okej, om de väntade på någon. De såg ledsna ut, berättar Ellen för Metro.

Paret, pappa Ionica och mamma Ema, förstod inte svenska så konversationen fortsatte på engelska. De berättade att de inte alls var okej. Några dagar tidigare hade de satt sig på en buss som skulle ta dem från Rumänien.

Sorin, 21, tvingades tigga i Sverige – under hot

Av en barndomskompis hade de blivit lovade att de skulle få både bostad och jobb i Sverige. Eftersom de påbörjat ett husbygge i Rumänen ville de tjäna pengar, så valet var inte svårt – tillsammans med den två veckor gamla sonen Nikolas reste de till Sverige.

Men barndomskompisen som lovat att möta dem dök aldrig upp.

– De spenderade sina fickpengar på hostel och försökte komma i kontakt med socialen för att kolla om de kunde få hjälp. När jag hittade dem var de helt uppgivna och beredda att sova ute, säger Ellen.

Ellen började ringa runt, men det var sent och hon fick inte tag på någon som kunde hjälpa dem. Klockan gick och det var kallt ute.

– Så jag sa att de fick sova hemma hos mig.

Wicia fixar jobb till EU-migranter i Göteborg

Ellen bor i en etta, så hon fick själv inte plats i lägenheten utan sov hemma hos en kompis.

– Det kändes så himla konstigt. Vi var alla lite rädda för situationen, men jag kände mer och mer förtroende och gick sedan därifrån.

Morgonen efter gick Ellen förbi lägenheten innan hon gick till jobbet. Hon lämnade sina nycklar till paret och sedan dess har de fått bo i lägenheten. Hon har försökt hitta andra lösningar åt dem, utan resultat.

– Eftersom de vistas här frivilligt så är de tydligen skyldiga att fixa det själva. Det låter ju egentligen helt logiskt, men verkligheten ser ju inte ut så, säger Ellen, som undrar hur frivilligt det egentligen var för familjen att bli lurade till Sverige på det sättet.

Debatt: Regeringen måste pressa Rumänien

Nu har hon startat en insamling till familjen, med målet att få ihop pengar så att de kan färdigställa huset i Rumänien och flytta tillbaka.

– Det verkar inte vara en omöjlighet. Engagemanget har varit stort och de flesta visar empati.

Men många har också frågat Ellen om ”hon inte är rädd för att de ska krascha hennes lägenhet eller sno hennes saker”.

– Vi har lagt rädslan åt sidan. Jag har blivit gudmor åt Nikolas och fått två jättefina vänner. Det är en ära och glädje att få hjälpa dem, säger Ellen.

Här kan du läsa mer om insamlingen.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset