Runström jublar efter sitt premiärmål mot Helsingborg.
Runström jublar efter sitt premiärmål mot Helsingborg.

Tre mål och en assist. Björn Runström har börjat säsongen lika bra som sitt lag Hammarby. I morgon har han chansen att sänka AIK.
Att han är den störste filmaren i allsvenskan kan
i förstone tyckas bero på hans utseende. Men det har alls icke något med drama eller skönhet att göra – historien är en helt annan.

BÄSTE SIMULANT
I år har nämligen de allsvenska spelarna utsett Hammarbys anfallare Björn Runström till den som simulerar mest och bäst skadad. Till och med hans egna lagkamrater håller med.
– Ah, det där har att göra med en billig straff vi fick mot Bois säsongen 2004. Många tycker att jag la mig för enkelt, säger Björn.
– Jag kom ju till Hammarby från spel i Italien och de tyckte att jag hade lärt mig att filma där. Titta på listan, Yksel i MFF är tvåa och han kom ju också från Italien.

PROFFFS SOM 16-ÅRING
Runström lämnade Hammarbys juniorer och blev proffs i Bologna redan som 16-åring. Då vann han Bajen-fansens hjärta. Det signerade kontraktet skulle nämligen ge Hammarbys ungdomssektion nära nog en miljon om han spelade i A-laget. Nu blev det inte så. Efter Bologna blev det Chievo och sedan Fiorentina, utan något A-lagsspel. Björn ville hem till Sverige och Bajen var naturligtvis enda alternativet.
– Ja, det var bara Hammarby som gällde. Det är här jag hör hemma.
•• Vad är det som är så speciellt med Hammarby?
 – Jag är uppfödd här. Det är en skön klubb med härliga fans på en fullsatt arena. Och vi har stort stöd ute i landet. Förmodligen kommer det från då Bajen spelade ”klacksparksfotboll”. Det kan vi göra nu också, men nu står vi för mer än underhållning.
Hammarby har ännu inte förlorat i år – tre segrar och två oavgjorda. Ändå verkar det som om man bara gör en bra halvlek varje match, som mot Halmstad.
– Första halvlek är inte bra. Vi kommer inte alls upp med laget och får inget eget spel. I andra halvlek får vi upp mittfältet mer och kommer till ett par halvchanser, säger Björn.
•• Vad är din styrka?
– Jag är löpstark och hugger mycket inne i straffområdet. Jag kan förbättra det mesta, speciellt huvudspelet.
•• Vad har du för mål i år?
– Vi ska slåss i toppen. Att det går bra för laget är ju en förutsättning att det går bra för mig.
•• Så du tänker bli proffs igen?
– Det är väl klart man vill klättra på karriärstegen. Men det är ingen brådska.
Hammarby har fått en bra start i allsvenskan trots tufft motstånd, bland annat har man mött  förhandstippade topplag som Djurgården, Malmö FF och IFK Göteborg.
I ett krampaktigt möte på  Gamla Ullevi senast vann Hammarby med 2–1, och båda målen gjordes av Björn Runström. Blir det nya fullträffar mot AIK i hemmaderbyt i morgon?

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset