Den här bilden på en tjej i mjukisbyxor med mensfläck blev för mycket för Instagram. Nu slåss hon för att få visa sin bild. – Jag tycker det låter stört att hon inte kan ha bilderna uppe, säger tecknaren Liv Strömquist, som ägnade ett helt sommarprat åt mens till Metro.

Rupi Kaur lade upp bilden som en del i ett fotoprojekt vid Waterloo-universitetet i Kanada. Hon har tidigare bland annat lagt upp bilder där bara blomblad täcker hennes bröst utan problem men den mörka fläcken visade sig vara för magstark för Instagram, som plockade ner den.

Förklaringen var att den bröt mot riktlinjerna, och Rupi uppmanades att läsa reglerna för att få reda på vad som är tillåtna. Det gjorde hon. Och Kunde inte hitta något som rättfärdigar att bilden skulle plockas ner.

LÄS MER: Kissie visar mensbild: Vill att vi ska sluta skämmas

Rupi vägrade ge sig och lade upp bilden igen, följt av en hälsning till Instagram. 

”Kvinnan är fullt påklädd. Fotot är mitt eget. Det attackerar inte en särskild grupp. Det är inte spam. Och eftersom den inte strider mot reglerna kommer jag att lägga upp den igen”.

Rupi säger att hon vägrar att ge efter för ett samhälle som inte har något emot att visa hennes kropp i underkläder men inte klarar av en liten läcka.

Instagram svarade genom att ta ner bilden igen. Den här gången svarade Rupi Kaur på sin Tumblr-blogg. 

”Jag vet att vissa samhällen och kulturer gör allt för att stöta bort och förtrycka en kvinna som har mens. Jag antar att Instagram är en av dem”.

LÄS MER: Mens kan vara dödlig i Uganda – menskopp räddar liv

Nu vändes en proteststorm mot Instagram som krävde att bilden skulle tillåtas. Till slut gav kritiken resultat. På torsdagen tog Instagram bort blockeringen och Rupi Kaur tackar Instagramaktivisterna för hjälpen i ett nytt inlägg. 

En av de som precis som Rupi Kaur vill ha bort tabut runt mens är tecknaren Liv Strömquist, som ägnade ett helt sommarprat åt ämnet. 

– Det är en väldigt stark norm i samhället att mensfläckar inte får existera men de gör ju det, säger Liv Strömquist. Halva befolkningen ägnar sig åt ett ritualiserat döljande av det. 

Instagram har tidigare tagit bort bilder av kvinnor med synligt könshår under trosorna. Även då fick de ge med sig efter en proteststorm.

TT

Liv Strömquist. 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset