Tv-programmet har fått vass kritik  sedan Ruth Thalia Sayas mördats  efter sin medverkan.
Tv-programmet har fått vass kritik  sedan Ruth Thalia Sayas mördats  efter sin medverkan.

Vann pengar för att avslöja att pojkvännen fick duga tills hon hittade någon bättre. Efter programmet mördades hon – av pojkvännen.

Den peruanska 19-åringen Ruth Thalia Sayas mördades efter att ha deltagit i ett tv-program där hon avslöjade intima hemligheter. 

Programmet kan liknas vid det svenska "Sanningens ögonblick" med Pontus Gårdinger, där deltagarna fick känsliga frågor om sitt privatliv, inför en lögndetektor och med chansen att vinna en halv miljon om de svarar "sanningsenligt". '

Flickans pojkvän har erkänt mordet men även tv-programmet beskylls för att ha bidragit till det tragiska mordet. Men programledaren Beto Ortiz slår ifrån sig kritiken.

– Man kan inte skylla på programmet, säger Beto Ortiz till Metro.

Han är en av Perus mest kontroversiella journalister och tv-personligheter och nu tvingas han försvara sitt program sedan en av deltagarna blivit mördad.

Ruth Thalia Sayas, en 19-årig deltagare i det populära programmet ”El valor de la verdad” (”Sanningens värde”), mördades förra månaden av sin pojkvän efter att ha deltagit i Ortiz program där hon fick svara på intima frågor för att vinna pengar. 

Sayas vann 15 000 peruanska soles, drygt 40 000 kronor, för att ha erkänt att hon tagit emot pengar för sexuella tjänster och vara ihop med sin pojkvän ”tills någon bättre dyker upp”.

– När vi först hörde talas om brottet var vi inte säkra på om huruvida vi skulle fortsätta med programmet. Men vi diskuterade med produktionsbolaget och bestämde oss för att fortsätta, i princip för att vi verkligen tror att programmet inte är orsaken till vad som inträffat, säger Ortiz.

Det här är inte första gången som Ortiz vållat kontroverser. Den 44-årige journalisten har anklagats för att ha utnyttjat minderåriga pojkar sexuellt och flydde ”politisk förföljelse” från Alejandro Toledos regering
i början av 2000-talet.

År 2004 skrev Ortiz romanen ”Maldita ternura” (”Fördömda ömhet”) och kom ut som homosexuell.

Trots press på att programmet ska ställas in har den peruanska tv-kanalen Frecuencia Latina bestämt sig för att sända det tills säsongens slut i december.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset