”Ge din man oralsex och en härlig stek i dag. Han ägnade sig ju ändå åt dig på Alla hjärtans dag”. Det budskapet medlar ”Steak and BJ (blow job) Day”, som blivit hårt kritiserat i sociala medier. Metro har pratat med de två män som instiftade dagen.

http://www.officialsteakandblowjobday.com/

I dag är det ”Steak and BJ (blow job) Day”, enligt en hel del anhängare i sociala medier. Den ”officiella” dagen har över 100 000 följare på sin Facebooksida, en egen hemsida, en logga och ett gäng produkter som man kan köpa till dagen i ära.

I sociala medier är kritiken om dagen, inte särskilt förvånande, massiv. Bland annat menar man att dagen är sexistisk. Kikar man in på hemsidan eller Facebooksidan är de fyllda av bilder på lättklädda tjejer med stekar i sina händer.

Metro har lyckats få tag på brittiska Ryan och David, 26 och 27 år gamla, som uppger att det var de som instiftade dagen. Åtminstone är det de som ligger bakom både produkter, hemsidan och Facebooksidan (den största av flera), vilket gjort dagen både global och viral.

– Det var ett skämt. Vi byggde en webbsida 2010. Vi hade snappat upp mantrat men vet ärligt talat inte vem som myntade det. De senaste åren har det uppmärksammats och blivit en jättegrej, säger Ryan, som inte vill ange sitt efternamn.

Själva menar de att dagen inte riktigt är vad den utger sig för att vara.
 
– Budskapet är ju en motreaktion på att Alla hjärtans dag blivit så kommersiellt. Extremt mycket pengar läggs på skitgrejer. Vi menar att man ska lägga tid och pengar på att äta en god middag och umgås. ”Steak and blow job”-är en hårddragen liknelse, som alltså mest är ett skämt.

De själva uppger att hemsidan haft över en miljon unika besökare under de senaste dagarna och att de sålt en hel del prylar via hemsidan. En stor del av pengarna ska gå till bröstcancerforskning, uppger de.

– Det var vår tanke från början och är det fortfarande: Ska man sälja tramsgrejer ska de skänkas till något viktigt. I vårt fall cancerforskning.

Kan ni förstå kritiken om att dagen anses vara sexistisk?

– Ja, det är klart att vi kan. Men vi vill som sagt betona att är väldigt hårt draget och inte menat som det låter. Dessutom håller vi på att ta fram en liknande dag för kvinnor. Och de pengarna ska vi så klart donera till prostatacancerforskning.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset