De nya spärrarna i tunnel-banan har bidragit till en ny typ av fuskrygg-plankning. Fuskarna tar rygg på någon som går igenom spärren.

Gustav Gräll

Många upplever det som integritetskränkande när plankare tränger sig med  genom tunnelbanespärren. 

Den nya trenden är ryggplankning och innebär att man tar rygg, alltså går tätt intill någon som drar sitt kort och passerar spärren innan dörrarna slår igen. Och detta har fått många att reagera eftersom de tycker att det är obehagligt. 

Maria, en av Metros läsare, berättar om då hon skulle gå igenom spärren och kortet plötsligt inte fungerade.

– Då kom det en man bakifrån som hade tänkt planka in tillsammans med mig och han gick rakt in i ryggen på mig. Det var både obehagligt och irriterande, säger hon.

– Vi vet att mönstret för att fuska i tunnelbanan har ändrats. Nu tar man rygg på någon och går igenom. Men det är integritetskränkande att någon kommer och går så tätt bakom en, säger Thomas Silvander, ansvarig för intäktssäkring på SL.

Det finns ett sätt att minska fusket men det är en åtgärd som SL inte tänker ta till.

– Man kan ställa spärrarna hårdare så att de slår igen fortare men då kan folk göra illa sig, så det har vi inga planer på. Men med de nya spärrarna kombinerat med biljettkontrollanter hoppas vi kunna minska fusket något. Det kostar ändå 1 200 kronor om man åker dit, säger Thomas Silvander.

På Planka.nu finns tips om hur man bäst ryggplankar och på nätet finns instruktionsfilmer. Att det uppfattas som integritetskränkande känner  Anna Nygård, talesperson på Planka.nu, till.

– Vi har pratat om att man kan sätta pins på jackan om man tycker att det är okej att någon går in bakom en eller att man kanske frågar först. Och tycker man att det inte är okej av någon anledning så tycker jag att man ska säga ifrån.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset