Sarah Sjöström.
Sarah Sjöström.

En ryggskada för två år sedan tvingade Sarah Sjöström att lägga om styrketräningen.– Det small till rätt rejält, berättar tränaren Carl Jenner om den fram till nu okända skadan.

Det var Sjöström själv som efter guldet på 100 meter fjäril berättade om ryggproblemen. Sommaren 2014 gjorde hon illa sig i ländryggen.

– Det var inget som hotade karriären, utan det var en fråga om att rädda upp situationen. Man måste ta alla skador seriöst och se till att det inte händer igen. Vi kunde inte ha en situation där man belastar och det går sönder, säger Jenner.

"Vill inte oroa folk"

Sarah Sjöström om varför hon inte velat prata om händelsen tidigare:

– Vissa grejer vill man inte prata om. Jag vill inte prata om smågrejer, alla i min familj och vänner blir så oroliga för småsaker. Det blir värsta grejen och jag vill inte oroa folk i onödan.

– Jag har ändå klarat mig väldigt bra jämfört med andra idrottare. Men då fick jag skippa styrketräning, vila och börja om från början. Så det har varit några motgångar på vägen fram, berättar hon.

"Fantastiskt jobb"

Sjukgymnasten Jeanette Berggren, som fortfarande jobbar med Sjöström, kontaktades och la tillsammans med SOK:s träningsrådgivare Leif Larsson upp nya program.

– De har gjort ett fantastiskt bra jobb som gjort Sarah både stark och smidig. Rent styrkemässigt var hon tvungen att ta bort vissa övningar för att de belastade ryggen, hon har så otrolig bra kick och det sliter. Efter det som hände 2014 så har hon mer bålstabilitet i sin träning tillsammans med annan typ av styrketräning, berättar Jenner.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset